Održana 48 sjednica skupstine ZDK

/

Dana, 24.08.2022. godine održana je 48. sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona na kojoj su razmatrane tri tačke dnevnog reda. Skupština je, po skraćenom postupku, donijela Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom.

Razlog za donošenje je bilo neophodno preduzimanje hitnih reformskih aktivnosti i mjera u smislu poboljšanja stanja u u oblastima koje zakon tretira, od čega se može izdvojiti osiguranje dostupnosti i ujednačenosti prava žena-majki u radnom odnosu i žena-majki koje nisu u radnom odnosu, odnosno omogućavanje svim porodiljama ostvarivanje predmetnih prava na području Zeničko-dobojskog kantona.

Zakonom je omogućeno i ženama povratnicama iz Zeničko-dobojskog kantona na područje Republike Srpske ostvarivanje predmetnog prava iz Budžeta Zeničko-dobojskog kantona, pod uslovom da je sjedište njenog poslodavca na području Zeničko-dobojskog kantona, ukoliko isto pravo ne mogu ostvariti u mjestima povratka u Republici Srpskoj, što u dosadašnoj praksi nije bilo regulisano.

U okviru druge tačke dnevnog reda Skupština je također po skraćenom postupku donijela Zakon o izmjenama Zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti. Riječ je izmjenama manjeg obima kojima se otklanjaju nedostaci, odnosno ovim izmjenama će se otkloniti nedostaci odnosno međusobna neusklađenost odredbi Zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti sa postojećom zakonskom regulativom, te se obezbjeđuje učešće predstavnika Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona u radu Vijeća za nauku koje je stalno savjetodavno stručno tijelo Ministarstva.

U konačnici rada Skupština je donijela Odluku o osnivanju Turističke zajednice Zeničko-dobojskog kantona. Potreba za donošenjem ove odluke proizilazi iz Zakona o turizmu koji je donesen na 46. sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.

Donesenom odlukom se reguliše naziv, pravni status i sjedište Turističke zajednice Zeničko-dobojskog kantona, zatim ciljevi i djelatnost Turističke zajednice, organi Turističke zajednice kao i njihov mandat, nadležnost, sastav i odlučivanje.

Odlukom su regulisana i ostala pitanja koja se odnose na organizaciju, način rada, prava i obaveze uposlenih, način finansiranja i druga bitna pitanja za osnivanje i funkcionisanje Turističke zajednice Zeničko-dobojskog kantona.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona uspostavila Ured za digitalizaciju

Privredna komora ZDK uspostavila je Ured za digitalizaciju. Ured...

SIPA vrši pretrese u Kantonalnoj bolnici Zenica i teretani u Crkvicama

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i Državne agencije za istrage...

Postignut dogovor o značajnom poboljšanju u organizaciji odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama na području ZDK-a

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona...

ZDK preuzeo isplatu dječijeg doplatka nakon izmjena federalnog zakona

Nakon što je prošle godine donesen federalni zakon kojim...