Delegacija Vlade ZDK na čelu s premijerom Bašićem prisustvovala obilježavanju Dana ratnih vojnih invalida u Varešu

/

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić, predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić i ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković prisustvovali su danas obilježavanju Dana ratnih vojnih invalida Zeničko-dobojskog kantona koje je upriličeno u Varešu.

Delegacija je položila cvijeće na Centralnom spomen-obilježju poginulim braniocima u Varešu, a potom se družila sa oko 250 ratnih vojnih invalida sa područja ZDK-a u mjestu Budoželje.

Premijer Bašić je ovom prilikom naglasio da je unapređenje položaja branilačke populacije jedna od ključnih politika Vlade ZDK-a, što pokazuje konkretnim programima podrške i pomoći svim branilačkim kategorijama, među kojima su ratni vojni invalidi u posebnom fokusu.

RVI, dodao je, imaju pravo na ortopedska pomagala, pomoć u liječenju, stipendiranje djece, nabavku udžbenika, stambeno zbrinjavanje, troškove dženaze ili sahrane, podršku invalidskom sportu i druga prava.

Naveo je da je među korisnicima tzv. egzistencijalne naknade, koju braniocima mlađim od 57 godina isplaćuje Ministarstvo za boračka pitanja ZDK, oko 430 ratnih vojnih invalida iz ovog kantona.

Povezani postovi

I danas potpuna obustava saobraćaja na putu Nemila-Topčić Polje zbog radova

Za danas je najavljen nastavak radova na magistralnom putu...

Kilometarske su kolone na magistralnom putu Zenica-Žepče

Kilometarske su kolone na magistralnom putu Zenica-Žepče (na dijelu...

VIDEO: Zenička medresa bez prestanka je radila čak 226 godina

Sultan Ahmedova medresa u Zenici sagrađena je 1720. godine...

Zenički rudari bez plata i toplog obroka: Okupljanje pred direkcijom rudnika

Rudari zeničkog rudnika okupili su se danas ispred direkcije...