U Bosni i Hercegovini na evidenciji nestalih osoba oko 7.600 osoba

/

Koordinacija udruženja porodica nestalih osoba u Bosni i Hercegovini povodom Međunarodnog dana nestalih osoba – 30. avgusta, upozorava javnost da se i nakon 27 godina od prestanka ratnih dejstava u Bosni i Hercegovini na evidenciji nestalih osoba još uvijek nažalost vodi oko 7.600 osoba.

– Broj nestalih osoba je neupečatljiviji pokazatelj da ratovi ne prestaju šutnjom oružja i da su posljedice rata dugoročne, bolne i traumatične – istaknuto je u saopćenju.

Pitanje nestalih osoba je, dodali su, najveće humano pitanje i nije problem samo porodica nestalih osoba, već i svih građana Bosne i Hercegovine.

– Protok vremena i nedostatak političke volje su naši najveći neprijatelji. Uvažavajući uložene napore i postignute rezultate, institucija uključenih u rješavanje sudbina nestalih osoba ističemo da za porodice 7.600 osoba koje se vode kao nestale to ništa ne znači jer još uvijek žive u neizvjesnosti i vode “borbe” da saznaju istinu o svojim najmilijim članovima porodice – kazali su.

Apeluju na sve građane da pokažu moralnu obavezu te da ukoliko raspolažu bilo kakvim informacijama o potencijalnim lokacijama pojedinačnih ili masovnih grobnica, to i jave Institutu za nestale osobe, Tužilaštvu BiH ili Državnoj agenciji za istrage i zaštitu.

– Tražimo od političara i uposlenika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti da pokažu političku volju, profesionalnu i moralnu obavezu te u potpunosti implementiraju Zakon o nestalim osobama u BiH, implementiraju potpisane bilateralne  i međunarodne sporazume, protokole, deklaracije i druga dokumenta u vezi rješavanje sudbina nestalih osoba iz ratnih sukoba, saopćeno je iz Koordinacije udruženja porodica nestalih osoba u Bosni i Hercegovini, piše Zenit. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Više od 27 miliona KM za programe razvoja male privrede

Vlada Federacije BiH donijela je na današnjoj sjednici na...

Danas na snagu stupaju Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt je 27. aprila 2023. godine...

Utvrđene osnovice, iznos i koeficijenti novčanih naknada za ovu godinu iz boračke oblasti

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva za...

Protestna šetnja metalaca u Sarajevu: U borbi za svoja prava traže satnicu od 5,68 KM

Povodom Prvog maja - Međunarodnog dana rada, Sindikat metalaca...