Održan sastanak o aktivnostima na zbrinjavanju otpada animalnog porijekla iz maloprodajnih lanaca u Federaciji BiH

Datum:

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je u sjedištu ministarstva upriličio sastanak na temu zbrinjavanja otpada animalnog porijekla iz maloprodajnih lanaca i potrebi zaštite potrošača i građana Federacije BiH.

Sastanku kojeg je iniciralo Udruženje poslodavaca Federacije BiH prisustvovali su federalna ministrica turizma i okoliša Edita Đapo, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović, direktor Udruženja poslodavaca Federacije BiH Mario Nenadić, glavni Federalni veterinarski inspektor Nermin Smajlagić te predsjednik Uprave Konzuma i Mercatora Nihad Imširović.

Na sastanku su dogovorene aktivnosti u vezi postupanja s proizvodima animalnog porijekla u maloprodajnim trgovinskim lancima koje treba adekvatno zbrinuti  te sistem otpremanja prema odobrenim objektima za prihvat navedenih proizvoda i njihovu daljnju otpremu. Dogovorene su i zajedničke aktivnosti na implementaciji ovih mjera kao i buduća saradnja i aktivnosti na unapređenju ovog vrlo bitnog segmenta koji se tiče zaštite i zdravlja potrošača u Federaciji BiH.

Predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH pohvalili su proaktivan pristup resornog federalnog ministarstva na promptnom djelovanju te pronalasku adekvatnog rješenja kojim se daju smjernice za postupanje resornim kantonalnim ministarstvima nadležnim za oblast veterinarstva u vezi s postupanjem kod prijave subjekata za registraciju objekata za sakupljanje i zbrinjavanje animalnog otpada.

Federalna uprava za inspekcijske poslove vršit će kontrolu i nadzor nad provođenjem dogovorenih mjera.

Autor: ZOS radio

Povezani postovi
Related

Tvrde da ih Federalna vlada ignorira: Od Fadilove sadake penzioneri ne mogu kupiti ni pola metra drva

Dok zima uveliko kuca na vrata, a većina građana...

U BiH sutra počinje predizborna šutnja

U BiH sutra počinje predizborna šutnja pred opće izbore koji...

Historijski izbori

U nedjelju se održavaju izbori. Kako god da završe,...

Opći izbori: 5.903 biračka mjesta, pravo glasa ima više od 3,3 miliona birača

Na ukupno 5.903 biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini...