Održan sastanak o aktivnostima na zbrinjavanju otpada animalnog porijekla iz maloprodajnih lanaca u Federaciji BiH

/

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je u sjedištu ministarstva upriličio sastanak na temu zbrinjavanja otpada animalnog porijekla iz maloprodajnih lanaca i potrebi zaštite potrošača i građana Federacije BiH.

Sastanku kojeg je iniciralo Udruženje poslodavaca Federacije BiH prisustvovali su federalna ministrica turizma i okoliša Edita Đapo, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović, direktor Udruženja poslodavaca Federacije BiH Mario Nenadić, glavni Federalni veterinarski inspektor Nermin Smajlagić te predsjednik Uprave Konzuma i Mercatora Nihad Imširović.

Na sastanku su dogovorene aktivnosti u vezi postupanja s proizvodima animalnog porijekla u maloprodajnim trgovinskim lancima koje treba adekvatno zbrinuti  te sistem otpremanja prema odobrenim objektima za prihvat navedenih proizvoda i njihovu daljnju otpremu. Dogovorene su i zajedničke aktivnosti na implementaciji ovih mjera kao i buduća saradnja i aktivnosti na unapređenju ovog vrlo bitnog segmenta koji se tiče zaštite i zdravlja potrošača u Federaciji BiH.

Predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH pohvalili su proaktivan pristup resornog federalnog ministarstva na promptnom djelovanju te pronalasku adekvatnog rješenja kojim se daju smjernice za postupanje resornim kantonalnim ministarstvima nadležnim za oblast veterinarstva u vezi s postupanjem kod prijave subjekata za registraciju objekata za sakupljanje i zbrinjavanje animalnog otpada.

Federalna uprava za inspekcijske poslove vršit će kontrolu i nadzor nad provođenjem dogovorenih mjera.

Povezani postovi

Rođene Zeničane jedan klik na Facebooku spojio nakon 57 godina

Jedan znatiželjni lijevi klik mišem na Facebookovu opciju "Poznaješ...

U RS-u četiri slučaja velikog kašlja, u FBiH ih nema: Ljekari upozoravaju na teške simptome i pozivaju na vakcinaciju

Nema novih prijaveljenih slučajeva velikog kašlja (hripavac, magareći kašalj,...

Selmo Cikotić proglašen krivim, dobio tri godine zatvora

Bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić osuđen...

U Hrvatskoj će biti izgrađena cesta kojom će se skratiti put od BiH do Makarske rivijere

U Hrvatskoj je planirano 20 cestovnih projekata, a jedan...