Održan sastanak o aktivnostima na zbrinjavanju otpada animalnog porijekla iz maloprodajnih lanaca u Federaciji BiH

/

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je u sjedištu ministarstva upriličio sastanak na temu zbrinjavanja otpada animalnog porijekla iz maloprodajnih lanaca i potrebi zaštite potrošača i građana Federacije BiH.

Sastanku kojeg je iniciralo Udruženje poslodavaca Federacije BiH prisustvovali su federalna ministrica turizma i okoliša Edita Đapo, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović, direktor Udruženja poslodavaca Federacije BiH Mario Nenadić, glavni Federalni veterinarski inspektor Nermin Smajlagić te predsjednik Uprave Konzuma i Mercatora Nihad Imširović.

Na sastanku su dogovorene aktivnosti u vezi postupanja s proizvodima animalnog porijekla u maloprodajnim trgovinskim lancima koje treba adekvatno zbrinuti  te sistem otpremanja prema odobrenim objektima za prihvat navedenih proizvoda i njihovu daljnju otpremu. Dogovorene su i zajedničke aktivnosti na implementaciji ovih mjera kao i buduća saradnja i aktivnosti na unapređenju ovog vrlo bitnog segmenta koji se tiče zaštite i zdravlja potrošača u Federaciji BiH.

Predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH pohvalili su proaktivan pristup resornog federalnog ministarstva na promptnom djelovanju te pronalasku adekvatnog rješenja kojim se daju smjernice za postupanje resornim kantonalnim ministarstvima nadležnim za oblast veterinarstva u vezi s postupanjem kod prijave subjekata za registraciju objekata za sakupljanje i zbrinjavanje animalnog otpada.

Federalna uprava za inspekcijske poslove vršit će kontrolu i nadzor nad provođenjem dogovorenih mjera.

Povezani postovi

I dalje se traga za Dankom, stotine ljudi i danas na terenu

Od utorka se traga za dvogodišnjom Dankom Ilić koja...

Sjajne vijesti: Uskoro jedinstven uređaj za plaćanje autoputeva u regionu

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu...

U Federaciji BiH skočile cijene namirnica: Evo koliko su poskupili poljoprivredni proizvodi

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u februaru...

Dok nabavljamo helikoptere i transportere: “BiH evidentno zaostaje kada je riječ o ulaganju u sigunosni sektor”

U vrijeme globalne nesigurnosti i konstantne napetosti unutar Bosne...