U ZDK za sedam dana potvrđena 423 nova slučaja virusa korona

/

U Zeničko-dobojskom kantonu je u proteklih sedam dana (22.08.-28.08.) potvrđeno 423 novih pozitivnih slučajeva virusa korona, što čini dnevni prosjek od 60,4 nova slučaja.

Prema Informaciji o epidemiološkoj situaciji u ZDK-u koju je sačinio Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici, a na današnjoj sjednici razmatrao Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK-a (KŠ), sedmicu dana prije (15.08.-21.08.) ukupan broj pozitivnih je bio 608, a sedmicu prije toga (08.08.-14.08) ukupan broj pozitivnih je bio 646.

-Svi sedmodnevni indikatori, incidenca, stopa mortaliteta i stopa hospitalizacije u protekle tri sedmice bilježe stagnaciju. Slična situacija je i u drugim kantonima u Federaciji BiH – zaključio je Krizni štab.

Prema podacima INZ-a, do 28. augusta u ovom kantonu je ukupno potvrđeno 36.947 slučajeva Covid-19, a broj aktivnih slučajeva je 555. Navodi se da su u zadnje četiri sedmice zabilježena ukupno 22 smrtna ishoda, od čega je u protekloj sedmici bilo 6 smrtnih slučajeva.

Pojašnjeno je da je kod čak 17 smrtnih slučajeva postojala infekcija virusom korona, ali bez razvijene kliničke slike te da je smrt nastupila usljed komorbiditeta. Smrt niti jedne od ovih osoba se ne može dovesti u vezu s infekcijom virusom korona.

KŠ je zaključio da svi pokazatelji na osnovu kojih se procjenjuje epidemiološka situacija s aspekta COVID-19 na ZDK-u u proteklih šest sedmica pokazuju dosta ujednačene vrijednosti.

-Odnos stope incidence s jedne strane i stope hospitalizacija i smrtnih ishoda, s druge strane, može se zaključiti da se, još uvijek, radi o lakšim formama bolesti. I dalje je neophodno praćenje epidemiološke situacije s aspekta COVID-19 i pravovremeno reagovanje na promjene – zaključio je Krizni štab.

Kada se radi o zauzetosti bolničkih kapaciteta, u Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj trenutno je hospitalizirano 20 pacijenata. Prema podacima INZ-a, tokom posljednje sedmice broj novohospitaliziranih je bio 27, što čini sedmodnevnu stopu hospitalizacije od 7,5.

Krizni štab je usvojio prijedlog epidemioloških mjera koje će u formi naredbi, s važenjem od 30 dana, biti upućene na usvajanje Vladi ZDK-a.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Ministar Čajić posjetio načelnika Jusića i poljoprivredne proizvođače u općini Breza

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona Jasmin...

Nasilna smrt I.A. u prostorijama Policijske uprave: Sprovedena obdukcija, uhapšena jedna osoba

Dana 17.06.2024. godine u prosekturi Kantonalne bolnice Zenica po...

MUP ZDK: Pretresi automobila i zapljene droga u Visokom, Tešnju, Doboju Jug i Žepču!

MUP ZDK izveo je opsežnu akciju usmjerenu protiv nezakonite...

Osiguran novac za izradu projekta nove zgrade Kantonalne bolnice Zenica

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je prvi rebalans budžeta tog...