ZDK: Epidemiološka situacija povoljnija u odnosu na protekla dva mjeseca

/

Trenutna epidemiološka situacija na području Zeničko-dobojskog kantona je dosta povoljnija u odnosu na protekla dva mjeseca kada smo imali znatno povećan broj oboljelih osoba.

Posljednje dvije sedmice zabilježen je osjetan pad novooboljelih kod kojih bilježimo blažu kliničku sliku odnosno riječ je o asimptomskim pacijentima. Zabilježen je manji broj smrtnih slučajeva kao i onih koji su na respiratorskoj podršci.

U augustu smo imali 17 preminulih u Kantonalnoj bolnici u Zenici, a koji su se dovodili u vezu sa kovidom ili su bili pozitivni. Ono što želim napomenuti je da smrt niti jedne od tih osoba nije direktno povezana sa kovidom, ali zbog statističkih podataka, kao i posebnog načina ukopa tih osoba u obavezi smo prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije da takve osobe evidentiramo. Najvažnije od svega jeste da je riječ o blažem soju virusa, a vjerujem da će kovid ubrzo preći u jedno sezonsko oboljenje kao što je gripa“, kazao je doktor Adnan Jupić, ministar zdravstva u Vladi Zeničko-dobojskog kantona., piše Zenica info. 

Povezani postovi

Dogovoreno jačanje saradnje između Zeničko-dobojskog i Bosansko-podrinjskog kantona

Premijeri Zeničko-dobojskog (ZDK) i Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Amra Mehmedić...

Ministar Vinko Marić sa kuvajtskim investitorom na planini Lisac iznad Zenice

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Vinko Marić sa...

Ministarstvo za privredu i kompanije iz ZDK na zajedničkom štandu na 17. međunarodnom sajmu privrede Tešanj-BiH 2023

Na lokalitetu Kamelia d.o.o. Matuzići svečano je otvoren 17....