ZDK: Epidemiološka situacija povoljnija u odnosu na protekla dva mjeseca

/

Trenutna epidemiološka situacija na području Zeničko-dobojskog kantona je dosta povoljnija u odnosu na protekla dva mjeseca kada smo imali znatno povećan broj oboljelih osoba.

Posljednje dvije sedmice zabilježen je osjetan pad novooboljelih kod kojih bilježimo blažu kliničku sliku odnosno riječ je o asimptomskim pacijentima. Zabilježen je manji broj smrtnih slučajeva kao i onih koji su na respiratorskoj podršci.

U augustu smo imali 17 preminulih u Kantonalnoj bolnici u Zenici, a koji su se dovodili u vezu sa kovidom ili su bili pozitivni. Ono što želim napomenuti je da smrt niti jedne od tih osoba nije direktno povezana sa kovidom, ali zbog statističkih podataka, kao i posebnog načina ukopa tih osoba u obavezi smo prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije da takve osobe evidentiramo. Najvažnije od svega jeste da je riječ o blažem soju virusa, a vjerujem da će kovid ubrzo preći u jedno sezonsko oboljenje kao što je gripa“, kazao je doktor Adnan Jupić, ministar zdravstva u Vladi Zeničko-dobojskog kantona., piše Zenica info. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Vlada ZDK i sindikati opredjeljeni za nastavak primjene propisa koji regulišu zapošljavanje u školama

Predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona i sindikata obrazovanja u ovom...

Školarina za redovne studente Univerziteta u Zenici 50 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na današnjem zasjedanju Odluku...

Koordinaciono tijelo za borbu protiv nasilja nad ženama i djecom ZDK počelo sa radom

Koordinaciono tijelo za bobru protiv nasilja nad ženama I...

Stanje na biroima u FBiH: U ZDK nezaposleno 340 pravnika, skoro 2.000 ekonomskih tehničara…

Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine objavila...