Charles III i službeno postao novi britanski kralj

/

Charles III u subotu je u 11:00 sati po našem vremenu službeno proglašen kraljem Velike Britanije na historijskoj ceremoniji u palači St. James. Kraljica Elizabeta II koja je bila najdugovječniji britanski monarh, preminula je u dvorcu Balmoral u četvrtak poslijepodne u dobi od 96 godina.

Vijeće za nasljeđivanje trona najprije je izvijestilo o smrti kraljice Elizabete II.

“Njenom smrću kruna isključivo i s pravom ide princu Charlesu. Mi proglašavamo princa Charlesa nakon smrti kraljice postao jedini kralj Charles III. “Bože čuvaj kralja”, kazali su.

Uz Charlesa III je i sin William, čija je nova titula princ od Walesa.

Nova britanska premijerka Liz Truss je u palači St. James gdje je Charles III i službeno postati kralj, a na tu ceremoniju su stigli i Boris Johnson, Gordon Brown i Tony Blair, javlja Sky News.

Prisutni su i privatni savjetnici i vladini ministri, kao i bivši ministri, premijeri i viši kler.

Proglas će biti objavljen u Londonu, Edinburghu i Belfastu. Charles III i službeno je postao novi britanski kralj. U drugom dijelu će kralj Charles III iznijeti svoju deklaraciju.

Sa pristupnim vijećem, princ William je prvi potpisao proklamaciju, a za njim kraljica Camilla.

Ceste su uoči održavanja ceremonije bile zatvorene i podižu se barijere u škotskoj prijestolnici Edinburghu uoči dolaska kraljičinog kovčega ovog vikenda.

Očekuje se da će kovčeg biti premješten iz dvorca Balmoral u kojem je umrla u palaču Holyroodhouse u Edinburghu u nedjelju.

Nakon toga, javnosti će biti dopušteno proći pored lijesa u katedrali St. Giles u škotskoj prijestolnici, prije nego što kovčeg bude prebačen u London u utorak, piše BBC.

Charles III. je automatski postao kralj kada je preminula njegova majka, kraljica Elizabeta II, tako da Pristupno vijeće ima ceremonijalnu ulogu – zvanično saopćava ime novog monarha.

Ipak, krunisanje se ne očekuje u skorije vrijeme. Podsjetimo, kraljica Elizabeta je krunisana u junu 1953. godine, odnosno 16 mjeseci nakon smrti njenog oca, kralja Georgea VI.

Izvor: N1

Povezani postovi

Crna Gora ograničila cijene više od 500 proizvoda

Vlada Crne Gore donijela je danas odluku o ograničavanju...

Zbog pijane vožnje suprotnom stranom autoceste vozaču iz BiH 15 dana zatvora

Vozač iz BiH (57) koji je pod utjecajem alkohola...

Nepalci pretekli radnike iz BiH u Hrvatskoj, a Indijci nadmašili Srbijance

Zbog velike potrebe poslodavaca i nedostatka radne snage na...

EU smanjuje ambalažni otpad: Nema više hotelskih šampona, jednokratnih tanjira, kesa

Evropska unija postigla je privremeni sporazum o novom zakonu...