Charles III položio zakletvu: Kraljica je nezamjenjiva, slijedit ću njen primjer

/

Charles III. zvanično je danas postao kralj Velike Britanije nakon smrti njegove majke Elizabete II koja je u četvrtak preminula u Škotskoj u 96. godini. Njenu funkciju preuzeo je njen sin Charles III, koji je danas i zvanično proglašen novim monarhom.

Nakon prvog dijela ceremonije koji se održao u palači St. James, kralj Charles III je održao govor u kojem je rekao da je smrt njegove majke #”nenadoknadiv gubitak“, ali da je “ogromna naklonost i podrška“ javnosti velika utjeha.

“Slijedit ću primjer svoje majke, njena vladavina je neprevaziđena i nezamjenjiva. Moja majka je dala promjer doživotne ljubavi i nesebičnog služenja. Majčina vladavina bila je bez premca u svom trajanju, predanosti i odanosti. Čak i dok tugujemo, zahvaljujemo za ovaj najvjerniji život. Duboko sam svjestan ovog dubokog naslijeđa i teških dužnosti i odgovornosti koje su sada prenesene na mene”, rekao je Charles III.

Naglasio je i da je ohrabren podrškom njegove supruge te je nakon toga zamolio za moć i vodstvo Boga u provođenju teškog zadatka koji mu je povjeren.

“Cijeli svijet suosjeća sa mnom u nenadoknadivom gubitku koji smo svi pretrpjeli. Ja, Charles III milošću Boga, branitelj vjere, vjerno obećvam i prisežem da ću održavati teritorij istinske protestantske vjere”, poručio je novi britanski monarh.

Nakon govora, kralj Charles je položio zakletvu i zvanično preuzeo ovlaštenja.

Charles III je automatski postao kralj kada je preminula njegova majka, kraljica Elizabeta II, tako da Pristupno vijeće ima ceremonijalnu ulogu – zvanično saopćava ime novog monarha.

Ipak, krunisanje se ne očekuje u skorije vrijeme. Podsjetimo, kraljica Elizabeta je krunisana u junu 1953. godine, odnosno 16 mjeseci nakon smrti njenog oca, kralja Georgea VI.

Izvor: N1

Povezani postovi

“Fatalna ujna” i nećak dobili 11 godina i 10 mjeseci za ubistvo njenog muža

Na Županijskom sudu u Splitu objavljena je presuda "fatalnoj...

Uznemirujući sadržaj / “Završit ću kao Nizama”. Supruga bivšeg reprezentativca Hrvatske podijelila snimak na kojem je tuče

Nasilje nad ženom, bivšom suprugom bivšeg hrvatskog rukometnog reprezentativca...

Trostruki ubica Alen R. izvršio samoubistvo u zatvoru: Među njegovim žrtvama i dijete

Alen R, trostruki ubica porijeklom iz Bosne i Hercegovine,...

Čak 90 odsto radnika jedne branše radi na crno

Velika većina kućnih pomoćnica i pomoćnika u Njemačkoj radi...