Zubar zaradio milione popravljajući zdrave zube pacijentima, dobio 8 godina zatvora

/

Stomatolog multimilioner u Francuskoj je u zatvoru zbog namjernog sakaćenja pacijenata iz naselja u Marseju u kojem žive građani s nižim prihodima, u šemi zarade u kojoj je obavio hiljade nepotrebnih zahvata.

Lionel Guedj, 41, dobio je osam godina zatvora, a njegov otac, Carnot Guedj, 70, koji je radio na pola radnog vremena za njega, dobio je pet godina nakon što je sud saslušao mučne izjave pacijenata koji su zakazali pregled zbog manjih problema, kao što su kao karijes ili labava krunica, a na kraju je uklonjeno mnoštvo zdravih zuba bez medicinskog razloga.

Tim državnog tužilaštva opisao je kako je Lionel Guedj namjerno ozlijedio zdrave pacijente iz sjevernih kvartova Marseillea kako bi prevario sistem socijalnog osiguranja.

Nastojao je ostvariti maksimalnu zaradu prisiljavajući pacijente da se podvrgnu nepotrebnim intervencijama, pokazujući “potpuni prezir” prema njihovom zdravlju, a zatim uzimajući isplate od socijalnog osiguranja.

U jednom primjeru, između 2006. i 2012. Guedj je optužen da je uradio 3.900 korijenskih kanala na 327 pacijenata koji nisu imali medicinsku potrebu za intervencijom, jednostavno zato što je želio da ugradi mostove koji bi mu donijeli zaradu.

Zubarske zahvate koji inače traju od 45 minuta do sat vremena Guedj je obavljao za oko 10 minuta što jel često dovodilo do infekcija, komplikacija ili trajnih oštećenja.

Takav je bio Guedjov “industrijski” pristup, koji je maksimalan broj intervencija sažimao u minimalno vrijeme, tako da je 2010. postao najbogatiji stomatološki hirurg u Francuskoj, sa honorarom do 2,9 miliona eura. Novac je koristio za kupovinu imovine, slika i luksuznih automobila.

Izvor: Klix.ba

Povezani postovi

Bruka prije svadbe: Mlada gostima odredila minimalac za kovertu, gosti se šokirali

Sezona svadbi još uvijek traje, a restorani su prebukirani...

Prirodni lijek koji će preko noći revitalizirati vaš organizam

Med je veoma zdrav za jelo i svi smo...

Potez koji mu je promijenio život: Umjesto Golfa 7 kupio krave!

Boris Tanasić iz Busovače za novac koji je prikupio...

Osramoćena napustila vlastito vjenčanje

Dan vjenčanja trebao bi biti jedan od najboljih u...