Zubar zaradio milione popravljajući zdrave zube pacijentima, dobio 8 godina zatvora

/

Stomatolog multimilioner u Francuskoj je u zatvoru zbog namjernog sakaćenja pacijenata iz naselja u Marseju u kojem žive građani s nižim prihodima, u šemi zarade u kojoj je obavio hiljade nepotrebnih zahvata.

Lionel Guedj, 41, dobio je osam godina zatvora, a njegov otac, Carnot Guedj, 70, koji je radio na pola radnog vremena za njega, dobio je pet godina nakon što je sud saslušao mučne izjave pacijenata koji su zakazali pregled zbog manjih problema, kao što su kao karijes ili labava krunica, a na kraju je uklonjeno mnoštvo zdravih zuba bez medicinskog razloga.

Tim državnog tužilaštva opisao je kako je Lionel Guedj namjerno ozlijedio zdrave pacijente iz sjevernih kvartova Marseillea kako bi prevario sistem socijalnog osiguranja.

Nastojao je ostvariti maksimalnu zaradu prisiljavajući pacijente da se podvrgnu nepotrebnim intervencijama, pokazujući “potpuni prezir” prema njihovom zdravlju, a zatim uzimajući isplate od socijalnog osiguranja.

U jednom primjeru, između 2006. i 2012. Guedj je optužen da je uradio 3.900 korijenskih kanala na 327 pacijenata koji nisu imali medicinsku potrebu za intervencijom, jednostavno zato što je želio da ugradi mostove koji bi mu donijeli zaradu.

Zubarske zahvate koji inače traju od 45 minuta do sat vremena Guedj je obavljao za oko 10 minuta što jel često dovodilo do infekcija, komplikacija ili trajnih oštećenja.

Takav je bio Guedjov “industrijski” pristup, koji je maksimalan broj intervencija sažimao u minimalno vrijeme, tako da je 2010. postao najbogatiji stomatološki hirurg u Francuskoj, sa honorarom do 2,9 miliona eura. Novac je koristio za kupovinu imovine, slika i luksuznih automobila.

Izvor: Klix.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Ahira Hasić ima novi hit, u spotu i poznata voditeljica iz Beograda

Ahira Hasić, pjevačica iz Sarajeva koja već godinama živi...

Ove godine zvijezde donose velike promjene za određene horoskopske znakove, a evo i koje

Saznajte da li ćete biti srećne ruke i da...

Spisak svih retrogradnih planeta u 2024: Dvije će napraviti totalni haos

Kada je riječ o astrološkim događajima koji izazivaju mnogo...

Pogledajte kako Enis Bešlagić pogađa hrvatske riječi: ‘Šta su pikule, bona?’

Enis Bešlagić (49), poznati glumac iz Bosne i Hercegovine,...