Odlične vijesti iz najjače svjetske banke: Evropska unija riješila plinsku zagonetku

/

Ruske rezove u isporuci plina ove zime, evropske države mogu izdržati, jer su problemi s snabdijevanjem možda “uspješno riješeni”, stoji u analizi vodeće američke banke Goldman Sačs (Sachs).

Banka procjenjuje da će se cijene plina ove zime vjerojatno više nego prepoloviti jer su se napori zemalja EU-a da izbjegnu velike nestašice ove zime pokazali učinkovitima.

U procjeni objavljenoj u utorak stoji kako banka očekuje da će europske veleprodajne cijene prirodnog plina pasti s oko 215 eura po megavatsatu (MWh) na ispod 100 eura po MWh do kraja prvog kvartala iduće godine, pod pretpostavkom uobičajenih zimskih vremenskih uvjeta. Radi se o cifri koja je znatno ispod ranije predviđenih 213 eura po MWh, prenosi The Guardian.

Evropske zemlje požurile su napuniti svoja skladišta plina prije zime nakon što je ruski Gazprom smanjio isporuke, uključujući i one kroz plinovod Sjeverni tok 1, a mahnita potraga za plinom kako bi se popunile zalihe podigla je veleprodajnu cijenu energenta u nebo.

Ovog je mjeseca Gazprom produžio obustavu protoka plina kroz Sjeverni tok 1, ne spominjući vremenski okvir za njegovo ponovno otvaranje.

Tržišno olakšanje

– Smanjenje isporuke na neodređeno vrijeme putem Sjevernog toka 1 na nulu, ostavlja nadalje sjeverozapadnu Evropu bez ikakvog ruskog plina. I dok često čujemo pitanje koje će biti posljedice za skladišta, vjerujemo da je bolji pristup postaviti pitanje koje će biti posljedice po cijene da bi se punjenje skladišta nastavilo prema potrebama. To je zagonetka koju je Evropa uspješno riješila u proteklih godinu dana, kombinacijom smanjenja potražnje za plinom unutar Evrope i među kupcima (ukapljenog prirodnog plina – LNG) drugdje u svijetu, što je rezultiralo natprosječnim povećanjem zaliha – kazali su analitičari Goldman Sačsa.

Analitičari Goldman Sačsa kažu kako očekuju da će skladišni kapaciteti biti popunjeni u prosjeku 90 posto do kraja oktobra , više od ciljanih 80 posto popunjenosti do 1. studenog za cijelu EU.

Evropske vlade nadaju se kreirati situaciju ublažavanja udara nestašice plina u slučaju da se opskrba iz Rusije prekine tijekom zime. Od poduzeća i potrošača također se traži da smanje korištenje energije.

U Goldman Sačsu kažu kako očekuju da će skladišni kapaciteti ostati popunjeni više od 20 posto do kraja ožujka iduće godine.

– To će, po našem mišljenju, pripremiti teren za osjećaj hitnosti da se radikalno smanji potražnja za koju trenutačno vidimo da će biti postupno zamijenjena osjećajem tržišnog olakšanja jer se uspjelo prebroditi zimu – kažu analitičari.

Procurio dokument

U utorak je dokument koji je procurio otkrio da EU odustaje od nametanja gornje granice cijena ruskog plina, odnosno ograničenja cijene, ali i da nastavlja s iznenadnim porezima na “višak” dobiti, odnosno na ekstraprofit energetskih kompanija.

Veleprodajna cijena plina za isporuku u Velikoj Britaniji za idući mjesec porasla je u utorak za 3 posto na 3,58 funti (4,13 eura) za 2,83 kubičnih metara prirodnog plina pri standardnoj temperaturi i tlaku, oko 40 posto ispod svog vrhunca u avgustu, ali još uvijek više nego dvostruko u odnosu na stanje prije godinu dana.

S druge strane, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) ostala je pri svojim prognozama o snažnom rastu globalne potražnje za naftom u 2022. i 2023. godini, navodeći znakove da velika gospodarstva stoje bolje od očekivanog, unatoč problemima poput rastuće inflacije.

Naftni kartel je u svom mjesečnom izvještaju naveo da će potražnja porasti za 3,1 milijun barela dnevno u 2022. i za 2,7 miliona barela dnevno u 2023. godini, što znači da ne bi bilo promjena u odnosu na prošli mjesec.

Izvor: Avaz

Povezani postovi

Gdje će svoj novac u budućnosti ulagati bogati? Nekretnine više nisu tako popularne

Švicarska investiciona banka UBS objavila je veliko istraživanje koje...

Ni u Njemačkoj nije kao nekada: “Moram raditi tri posla, za slobodni vikend ne znam”

U proteklih dvadesetak godina se broj osoba koje rade...

Vozač iz BiH uhvaćen sa lažnom vozačkom, imao alkohol i više vrsta narkotika u krvi

Pripadnici njemačke saobraćajne policije zaustavili su sinoć tokom rutinske...

Otac i sin, porijeklom iz BiH, osuđeni na doživotne robije zbog ubistva iz osvete

Višegodišnji sukob dvije romske porodice kulminirao je ubistvom 42-godišnjaka,...