Danas posebne sjednice NSRS-a: Prvo ide agreman Nijemcu, pa legalizacija nelegalnog

/

Narodna skupština RS-a danas će održati dvije posebne sjednice. Prva je u vezi s vetom člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o davanju agremana novom njemačkom ambasadoru, a druga u vezi s legalizacijom bespravno izgrađenih objekata, poljoprivrednom zemljištu i zdravstvenom osiguranju.

Dodik je u dva navrata na sjednicama Predsjedništva BiH odbio dati agreman novom njemačkom ambasadoru Thomasu Fitschenu, a zatim je glasanje “za” Šefika Džaferovića i Željka Komšića ocijenio veoma štetnom po vitalne interese RS-a i pozvao poslanike u entitetskoj skupštini da se izjasne.NSRS, prema Ustavu Bosne i Hercegovine, razmatra izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i, ako je potvrdi dvotrećinskom većinom glasova, u roku od deset dana od dana donošenja, osporena odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine ne stupa na snagu.

U pokušaju da obrazloži svoju odluku pri povlačenju veta Dodik je rekao kako njemačka politika “pokazuje aspiraciju da dominira u BiH i ugrozi interes srpskog naroda i naroda RS-a”.

Dodik već odavno nema dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini RS-a i kako stvari stoje tako će biti i danas jer su opozicionari već najavili da neće podržati igre lidera SNSD-a. Kako je Klix.ba i najavio, prije nego je uložio veto, Dodik vjerovatno namjerno igra na svoj poraz u Narodnoj skupštini RS-a.

Dodik će na sebi svojstven način manipulisanjem činjenica sve opet predstaviti kao lični trijumf jer je dva puta rekao “ne” u Predsjedništvu BiH, ali će dalje ići sa pričom da su na kraju odlučili “oni tamo izdajnici” u entitetskoj skupštini i druga dva člana Predsjedništva BiH. Istovremeno, njemački diplomata i novi ambasador će dobiti agreman u našoj zemlji.

Poslanici Narodne skupštine RS-a već tri puta nisu podržali Dodikov veto, a posljednji put je odbijen kada je bio protiv pokretanja postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i Velike Britanije.

Što se tiče druge posebne sjednice, Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata se namjerava legalizirati oko 100 hiljada nezakonito izgrađenih objekata koji su, manje-više, na državnom zemljištu.

To bi bilo novo nepoštivanje odluke Ustavnog suda BiH, kao i odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta u vezi sa državnim zemljištem.

Ovime vlasti u RS-u žele što prije riješiti ovo pitanje prije nego dođe na dnevni red uređivanje Zakon o državnoj imovini BiH. Podsjetit ćemo da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u aprilu upotrijebio bonske ovlasti i poništio Zakon o nepokretnoj imovini RS-a. Druga tačka na dnevnom redu je Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o poljoprivrednom zemljištu, po hitnom postupku.

Ovime se, kako saznajemo, namjerava poljoprivredno zemljište pretvoriti u građevinsko.

Današnje sjednice počinju u 12 sati.

Izvor: Klix

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Penzioneri u FBiH koji penziju podižu preko banke dobili dodatni rok za preuzimanje čekova

Federalni zavod za penziono i invalidsko osiguranje (PIO) obavijestio...

Elektroprivreda BiH uputila prijedlog za povećanje cijena električne energije

Nakon što je Regulatorna komisija za energiju FBiH (FERK)...

CIK poništio tender za štampanje glasačkih listića, niko se nije javio

U okviru otvorenog postupka javne nabavke, danas u 14...

Za 4 mjeseca uvezli smo alkohola za 75,6 miliona maraka

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na...