Overnight zobena kaša idealna za zdrav doručak

/

Nutricionisti godinama apeluju – najvažniji obrok u danu je doručak. Studije pokazuju da osobe koje u prvih pola sata nakon buđenja pojedu kvalitetan i nutritivno bogat doručak imaju znatno manje šanse da se prejedaju tokom ostatka dana te uopšteno imaju manju šansu da pretjeraju s kalorijskim unosom.

Zdrav, brz i zasitan doručak pun vlakana ključ je zdravog i funkcionalnog organizma, a ako niste od onih koji su spremni odmah po buđenju praviti doručak – probajte overnights zobene pahuljice.

Zob je jedna od najpoznatijih i najomiljenijih žitarica, poznata po izuzetnim hranjivim vrijednostima, te mnogi rado na svom meniju imaju i zobenu kašu.

Bogata vitaminima, mineralima, vlaknima i brojnim drugim nutrijentima, zob je namirnica koja bi, ako već nije, trebalo obavezno da postane dio vaših obroka, doručka svakako. Zobena kaša daje 13 grama proteina u jednoj maloj porciji od pola šolje te osigurava gotovo 100 odsto preporučenog dnevnog unosa mangana. Takođe sadrži mnogo antioksidanasa, uključujući vitamin E, tokotrienonole, selen, fenolne kiseline i fitinsku kiselinu. Ostale hranjive tvari koje organizam dobija svakodnevnom konzumacijom zobene kaše uključuju vitamin B1, biotin, molibden, fosfor, bakar, magnezijum i druge fitonutrijente.

Trend pripremanja zobenih kaša veče prije, kako bi vas ujutro dočekale spremne za jelo, već je godinama hit i to s dobrim razlogom. Zobena kaša je odličan izbor doručka, a s obzirom na to da ju je moguće oplemeniti različitim dodacima, poput orašastih plodova, maslaca, preliva i voća, nije ni čudo da je toliko popularna.

Ovog puta vam donosimo recept za overnights zobene s maslacem od kikirikija, koje će oduševiti vaše nepce i izmamiti vam osmijeh na lice za početak bilo kojeg dana.

Recept

Sastojci:

  • 1 šolja biljnog mlijeka
  • 6 kašika sitnih zobenih pahuljica
  • 2 kašike čia sjemenki
  • 1 kašika maslaca od kikirikija
  • zaslađivač po želji (med, javorov sirup)
  • svježe voće
  • sojin jogurt
  • proso pops

Priprema:

U posudi s poklopcem, najbolje teglici, pomiješajte biljno mlijeko s maslacem od kikirikija. U smjesu koju ste dobili dodajte zobene pahuljice, čia sjemenke i zaslađivač po želji. Sve dobro promiješajte i stavite u frižider preko noći. Idući dan zobenoj kaši dodajte svježe voće i proso pops, a možete je zasladiti i mrvicama čokolade i dodatno posuti maslacem od kikirikija. Zobenu kašu možete konzumirati iz teglice u kojoj ste je pripremili ili presuti u činiju.

Izvor: Nezavisne.com

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Meteorolozi objavili kakvo bi nas vrijeme moglo očekivati za prvomajske praznike

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) objavio je srednjoročnu prognozu sa...

Bolest bubrega tiho se javlja: Jedan rani simptom može biti upozorenje

Smrtnost povezana s bubrežnom bolesti raste iz godine u...

Dosadila vam je klasična, za Bajram napravite kokos baklavu

Iako su u tradiciji regije najpopularnije baklave s orasima,...

Zeničanin Irdin Dinči snima tri nove pjesme, krije ime kolege sa kojim je uradio duet

Irdin Dinči uskoro ulazi u studio kako bi snimio...