Overnight zobena kaša idealna za zdrav doručak

/

Nutricionisti godinama apeluju – najvažniji obrok u danu je doručak. Studije pokazuju da osobe koje u prvih pola sata nakon buđenja pojedu kvalitetan i nutritivno bogat doručak imaju znatno manje šanse da se prejedaju tokom ostatka dana te uopšteno imaju manju šansu da pretjeraju s kalorijskim unosom.

Zdrav, brz i zasitan doručak pun vlakana ključ je zdravog i funkcionalnog organizma, a ako niste od onih koji su spremni odmah po buđenju praviti doručak – probajte overnights zobene pahuljice.

Zob je jedna od najpoznatijih i najomiljenijih žitarica, poznata po izuzetnim hranjivim vrijednostima, te mnogi rado na svom meniju imaju i zobenu kašu.

Bogata vitaminima, mineralima, vlaknima i brojnim drugim nutrijentima, zob je namirnica koja bi, ako već nije, trebalo obavezno da postane dio vaših obroka, doručka svakako. Zobena kaša daje 13 grama proteina u jednoj maloj porciji od pola šolje te osigurava gotovo 100 odsto preporučenog dnevnog unosa mangana. Takođe sadrži mnogo antioksidanasa, uključujući vitamin E, tokotrienonole, selen, fenolne kiseline i fitinsku kiselinu. Ostale hranjive tvari koje organizam dobija svakodnevnom konzumacijom zobene kaše uključuju vitamin B1, biotin, molibden, fosfor, bakar, magnezijum i druge fitonutrijente.

Trend pripremanja zobenih kaša veče prije, kako bi vas ujutro dočekale spremne za jelo, već je godinama hit i to s dobrim razlogom. Zobena kaša je odličan izbor doručka, a s obzirom na to da ju je moguće oplemeniti različitim dodacima, poput orašastih plodova, maslaca, preliva i voća, nije ni čudo da je toliko popularna.

Ovog puta vam donosimo recept za overnights zobene s maslacem od kikirikija, koje će oduševiti vaše nepce i izmamiti vam osmijeh na lice za početak bilo kojeg dana.

Recept

Sastojci:

  • 1 šolja biljnog mlijeka
  • 6 kašika sitnih zobenih pahuljica
  • 2 kašike čia sjemenki
  • 1 kašika maslaca od kikirikija
  • zaslađivač po želji (med, javorov sirup)
  • svježe voće
  • sojin jogurt
  • proso pops

Priprema:

U posudi s poklopcem, najbolje teglici, pomiješajte biljno mlijeko s maslacem od kikirikija. U smjesu koju ste dobili dodajte zobene pahuljice, čia sjemenke i zaslađivač po želji. Sve dobro promiješajte i stavite u frižider preko noći. Idući dan zobenoj kaši dodajte svježe voće i proso pops, a možete je zasladiti i mrvicama čokolade i dodatno posuti maslacem od kikirikija. Zobenu kašu možete konzumirati iz teglice u kojoj ste je pripremili ili presuti u činiju.

Izvor: Nezavisne.com

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Serviser upozorava kada klima uređaj može da se zapali

Tokom tropskih dana klima uređaji rade punom parom. U...

Super savjeti koji će vam pomoći da smršate kod kuće

Gubitak težine je stvar koja sada počinje da brine...

SAVJETI APOTEKARA Lijekove čuvajte na temperaturi ispod 25 stepeni

Neodgovarajuće čuvanje lijekova, usljed nedovoljnog stepena zdravstvene edukacije, predstavlja...

INZ: Prijete nam sunčanica i toplotni udar, koje su razlike, kako ih prevenirati

Iako tokom cijele sedmice bilježimo visoke temperature, meteorolozi su...