Kupovni džmovi prepuni su imulgatora, šećera o različitih konzervanasa. Osim toga mogu stajati i do deset puta skuplje u odnosu na teglu džema koju lako možete napraviti na svom šporetu.
Donosimo vam recept iz kuvara naših baka za džem bez šećera i konzervanasa.
Sastojci:
1,5 kilograma šljiva
50 grama zaslađivača
30 grama čia semenki
1 kašičica cejlonskog cimeta
Šljive najprije dobro operite, isjecite na polovine i izvadite sjemenke. Poredajte ih u vatrostalnu činiju i pecite u rerni oko 45 minuta na 200 stepeni. Nakon toga izvadite i kratko sameljite u sjecku.
Kada to uradite, prespite smjesu u šerpu, dodajte čia sjemenke, zaslađivač i cimet i ostavite na tihoj vatri da proključa oko 10 minuta. Vruć džem potom sipajte u vruće tegle.
Možete zasladiti i urmama, biće dovoljno oko 100-150 grama, dodajte ih prilikom mljevenja pečenih šljiva u sjecko pa zatim dodajte čia sjemenke i cimet pa ukuvajte. Ukoliko se odlučite da zasladite medom preporučila bih vam da njega dodate skroz na kraju, nakon što se džem ukuva kako ne bi bio dugo izložen visokoj temperaturi i izgubio većim dijelom nutritivne vrijednosti.
Od ove količine dobićete oko 700 grama džema. Rok trajanja je 7 do 10 dana u frižideru.