Najbolji domaći džem od šljiva bez šećera

/

Kupovni džmovi prepuni su imulgatora, šećera o različitih konzervanasa. Osim toga mogu stajati i do deset puta skuplje u odnosu na teglu džema koju lako možete napraviti na svom šporetu.

Donosimo vam recept iz kuvara naših baka za džem bez šećera i konzervanasa.

Sastojci:

1,5 kilograma šljiva

50 grama zaslađivača

30 grama čia semenki

1 kašičica cejlonskog cimeta

Šljive najprije dobro operite, isjecite na polovine i izvadite sjemenke. Poredajte ih u vatrostalnu činiju i pecite u rerni oko 45 minuta na 200 stepeni. Nakon toga izvadite i kratko sameljite u sjecku.

Kada to uradite, prespite smjesu u šerpu, dodajte čia sjemenke, zaslađivač i cimet i ostavite na tihoj vatri da proključa oko 10 minuta. Vruć džem potom sipajte u vruće tegle.

Možete zasladiti i urmama, biće dovoljno oko 100-150 grama, dodajte ih prilikom mljevenja pečenih šljiva u sjecko pa zatim dodajte čia sjemenke i cimet pa ukuvajte. Ukoliko se odlučite da zasladite medom preporučila bih vam da njega dodate skroz na kraju, nakon što se džem ukuva kako ne bi bio dugo izložen visokoj temperaturi i izgubio većim dijelom nutritivne vrijednosti.

Od ove količine dobićete oko 700 grama džema. Rok trajanja je 7 do 10 dana u frižideru.

(NovostiMagazin)

spot_img

Povezani postovi

Uzimate antibiotik bez recepta? – Evo zašto je to jako opasno

Svjetska sedmica svjesnosti o antibioticima se već niz godina obilježava...

Ova biljka odlično pročišćava zrak u prostoriji: Ako odjeću sušite u kući, nabavite je

Naučnici iz NASA-e tvrde da sobne biljke mogu značajno...

Facebook Messenger uvodi HD videopozive i AI pozadine

Meta je najavila niz poboljšanja za svoju aplikaciju Facebook...

Ovo su prvi znakovi slabog imuniteta: Evo savjeta kako da ga ojačate

Imunološki sistem je prva linija odbrane organizma od raznih...