Učestvuje više od 300 izlagača: Otvoren 16. međunarodni sajam privrede u Tešnju

/

Nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom korona virusa, ovogodišnji, 16. po redu Međunarodni sajam privrede u Tešnju svečano je otvoren danas, a trajat će sve do 24. septembra.  Na ovogodišnjem sajmu učestvuje više od 300 izlagača iz BiH, zemalja regiona i šire. Sajam se održava na prostorima Distributivnog centra u Kraševu uz magistralni put Doboj Banja Luka.

Organizator ove privredne manifestacije je Udruženje privrednika Biznis centar Jelah-Tešanj.Generalni pokrovitelj sajma je Vijeće ministara BiH, a partneri Vlada FBiH, Zeničko-dobojski kanton, Vanjsko-trgovinska komora BiH te općina Tešanj, ovogodišnji partner Sajma privrede u Tešnju je Rumunija.

NJ.E. Antun Pakurecum
NJ.E. Antun Pakurecum

Ambasador Rumunije NJ.E. Antun Pakurecum zahvalio se prisutnima što su se okupili u velikom broju.

– Izuzetna mi je čast što predstavljam Rumuniju i što sam dobio riječ da otvorim ovaj sjajno organizovan sajam. Ovo 16. izdanje sajma privrede postalo je prava prilika za buduću saradnju, jer time pokazujemo snagu povezanosti sa regionalnim partnerima. Problemi koji se nagomilavaju jesu globalni problemi, zato moramo biti spremni da na vrijeme poduzmemo neophodne stvari kako saradnju, tako i potencijal BiH kao ključnu investiciju za dalje poslovanje sa našim partnerima. Sa zadovoljstvom želim podijeliti iskustva moje zemlje sa vama, i čestitam svima na organizaciji – kazao je Pakurecum.

Otvorenju sajma u Tešnju danas su prisustvovali premijer Vlade FBiH Fadil Novalić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić te drugi predstavnici Federalne i kantonalne vlasti.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine je kazao da je sretan govoriti na poduzetnički sajmovima s obzirom da i sam dolazi iz takve sredine.

“Prema podacima Agencije za statistiku, BiH ima rast bruto proizvoda od 7,5 posto. To je sve iznenadilo, zabilježili smo, prošle godine, najveći izvoz ikada, a na putu samo da oborimo još jedan rekord. Jedan od ciljeva politike je da služi privredi, nikako suprotno. Vlada FBiH je uradila svoj dio zadatka kada je u pitanju očuvanje ekonomske stabilnosti u proteklom periodu, a napravit ćemo još veći iskorak u jačanju naše međunarodne konkurentnosti”, kazao je Novalić.

Prisutnima se obratio i Zvizdić koji je kazao da je sretan što se sajam vraća punom kapacitetu te je ukazao na probleme u BiH i da je potrebno napraviti promjene kako bi BiH bila razvijenija, s boljom infrastrukturom, konkurentnija, i imala mlade, školovanje, ljude u skladu sa potrebama tržišta.

“Potrebni su nam mir sigurnost i politička stabilnost kako bismo se posvetili gradnji baze poduzetničke infrastrukture, zadržavanju mladih i otvaranju novih radnih mjesta. Kad se vrati povjerenje u državne institucije, kada vratimo demokratiju i pravdu u procese zapošljavanja, kada nam interesi države budu na prvom mjestu, koračati ćemo pravim putem kao i vi privrednici iz Tešnja”, izjavio je Zvizdić.

Premijer ZDK Mirnes Bašić je poželio dobrodošlicu izlagačima, istakavši da je tešanjski sajam “jedini sajam u ZDK-u koji je odolio izazovima te opstao”.

-Tešanj je svih 365 dana u godini ekonomsko i privredno središte, a zahvaljujući sajmu danas je i glavna poslovna vijest. Ovo je svojevrsna smotra postignuća privrede Tešnja i tešanjske regije, koja nas svaki dan iznova uči lekcijama kako se radi i razvija – podvukao je premijer Bašić.

Naglasio je da je među izlagačima i određen broj firmi koje su koristile poticaje za jačanje konkurentnosti te da priča o programima poticaja u privredi počela prije gotovo dvije decenije.

-Posebno sam ponosan na naše programe poticaja od kojih su mnogi bili pionirski u Federaciji BiH. Programi su kroz godine doživljavali određene promjene, ali je cilj ostao isti – jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i obrta, te stvaranje ambijenta u lokalnim zajednicama za privlačenje investicija, otvaranje novih pogona i zapošljavanje. Naši poticaji daju rezultate, a uz mnogo rada i truda postali smo kičma privrede Federacije BiH i države BiH – naglasio je premijer ZDK, navodeći da je ovaj kanton lider u industrijskoj proizvodnji, izvozu, te da ima odličnu pokrivenost uvoza izvozom.

-Rast privrede odražava se i na broj zaposlenih. Prije sedam godina broj zaposlenih i nezaposlenih bio je jednak i iznosio je 70.000. Danas imamo 86.000 zaposlenih, naspram 56.500 nezaposlenih. To je dobrim dijelom rezultat naših mjera, ali i mjera koje na području našeg kantona provodi Vlada Federacije BiH. Koristim se ovom prilikom da se zahvalim federalnoj Vladi na čelu s našim premijerom Novalićem – kazao je premijer ZDK.

Ministar privrede Zlatko Jelić podvukao je kako je razvoj gospodarstva jedna od ključnih politika Vlade ZDK, a što pokazuju i konkretnom podrškom otvaranju novih preduzeća, otvaranju radnih zona, regresiranjem kamata za kredite privredi…

-Program poticaja Ministarstva za gospodarstvo za 2022. godinu težak je preko 4 miliona KM, a obuhvatio je 11 mjera. Od ovog iznosa, rebalansom smo osigurali dodatnih milion KM, koji smo najvećim dijelom usmjerili u razvoj poslovnih zona. Vlada i Ministarstvo gospodarstva razvijaju poslovne zone od 2009. godine, a ta podrška je posljednjih nekoliko godina mnogo izdašnija. Od 2009. do 2016. za poslovne zone je izdvojeno tri miliona KM, a od 2016. do današnjeg dana izdvojili smo šest miliona KM – rekao je Jelić.

Najavio je da će Vlada na sutrašnjoj sjednici donijeti odluku o raspodjeli sredstava za poslovne zone u iznosu od 900.000 KM, tako da će ukupna odobrena sredstva za razvoj poslovnih zona dostići 10 miliona KM.

-To je naš doprinos i podrška razvoju gospodarstva i ukupnog poslovnog ambijenta. S tog kursa nećemo skrenuti, jer želimo da ostanemo gospodarski lideri i gradimo bolje uslove za rad i privređivanje i bolju budućnost za našu djecu – rekao je Jelić.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Almir Kopić novi je komandir Policijske stanice Tešanj

Dana 10. oktobra 2024. godine, Almir Kopić, dugogodišnji inspektor...

SDP Tešanj: Oštro osuđujemo poruke govora mržnje koje su osvanule u Tešnju

OO SDP Tešanj oštro osuđuje nedavni incident u kojem...

Tešanjski policajci uhapsili četiri osobe zbog 12 krađa, tragaju za još jednom

Policijski službenici Policijske stanice Tešanj su poduzimali intenzivne mjere...

Samo tri godine zatvora za smrt troje Tešnjaka u stravičnoj nesreći

Vrhovni sud Republike Srpske preinačio je presudu Siniši Stevanoviću...