Agencija za sigurnost hrane BiH: U Wudy kobasicama pronađena opasna bakterija

/

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da su na tržište BoiH isporučene pileće kobasice porijeklom iz Italije u kojima je utvrđena prisutnost bakterije Listeria monocytogenes (ST155). Radi se o proizvodima brenda “Wudy” čiji je proizvođač “Agricola Tre valli Soc.Coop.A.R.L.”, P.le A.Veronesi 1 S.Martino B.A., Italija, piše u saopćenju Agencije za sigurnost hrane BiH.

S ciljem poduzimanja mjera zaštite zdravlja potrošača, sve raspoložive informacije Agencija je dostavila na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo i povratno izvještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

– Potrošačima preporučujemo da, zbog minimiziranja rizika po zdravlje, ne konzumiraju proizvode identificirane u tabeli.

Sporni proizvodi
Sporni proizvodi FOTO: SCREENSHOT

L. monocytogenes ima sposobnost rasta na niskim temperaturama, što joj omogućuje umnožavanje u rashlađenoj hrani. Rizične grupe populacije za listeriozu su trudnice, imunokompromitirane osobe, oboljeli od karcinoma, dijabetičari, astmatičari i osobe starije životne dobi, a komplikacije se mogu pojaviti i kod zdravih ljudi, posebno ukoliko je hrana bila visoko onečišćena bakterijom L. monocytogenes.

Izvor: Avaz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Uvezeno više od 107 miliona KM vrijednosti zlata, satova i parfema u našu zemlju

I uvoz i izvoz zlata i drugih plemenitih materijala...

Šta nam donosi novi zakon: Nedjeljom neće raditi trgovine, ali hoće pekare i cvjećare

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH)...

Na birou u BiH 262.000 osoba od kojih dvije trećine ne traže posao

Vi nazovete čovjeka a on kaže: "Ne treba, radim...

Autoceste FBiH objavile koliko su zaradile novca od putarina u 2024. godini

Javno poduzeće Autoceste Federacije BiH u prvih devet mjeseci...