Zvanična odluka Vlade Srbije: Poskupljuju šećer i piletina

/

Vlada Republike Srbije usvojila je više izmijenjenih uredbi i odluka čije je važenje oročeno na 31. oktobar 2022. godine, prema kojima su, između ostalog, korigovane cijene bijelog kristal šećera i svježeg pilećeg trupa, saopćeno je iz Vlade.

Na sjednici je izmijenjena i Uredba o ograničenju visine cijena osnovnih životnih namirnica. U Uredbi je naglašeno da korekcija cijena neće značajno uticati na životni standard građana i da bi u ovom trenutku veći problem bila nestašica tih proizvoda.

U odnosu na prethodni period, korigovana je cijena bijelog kristal šećera zbog značajnijeg rasta cijene inputa i energenata, što je dovelo do rasta cijene koštanja. Zato je bilo neophodno ograničiti cijene na višem nivou kako bi proizvođači imali prostora da se pripreme za predstojeću sjetvu i da bi se izbjegla mogućnost da zasadi šećerne repe budu manji od domaćih potreba. Također, zbog rasta cijene stočne hrane, bilo je neophodno korigovati i cijenu svježeg pilećeg trupa.

Članovi vlade izmijenili su Odluku o privremenoj zabrani izvoza mlijeka i proizvoda od mlijeka i tako zabranu izvoza tih proizvoda produžili za još 30 dana. Ova mjera će spriječiti moguću štetu po privredu i građane, a izmjene su donesene u cilju ublažavanja posljedica i sprečavanja kritične nestašice mlijeka i proizvoda od mlijeka, usljed povećanog izvoza i potrebe stanovništva za povećanim snabdijevanjem prouzrokovanim krizom na svjetskom tržištu.

Izvor: Avaz

Povezani postovi

“Fatalna ujna” i nećak dobili 11 godina i 10 mjeseci za ubistvo njenog muža

Na Županijskom sudu u Splitu objavljena je presuda "fatalnoj...

Uznemirujući sadržaj / “Završit ću kao Nizama”. Supruga bivšeg reprezentativca Hrvatske podijelila snimak na kojem je tuče

Nasilje nad ženom, bivšom suprugom bivšeg hrvatskog rukometnog reprezentativca...

Trostruki ubica Alen R. izvršio samoubistvo u zatvoru: Među njegovim žrtvama i dijete

Alen R, trostruki ubica porijeklom iz Bosne i Hercegovine,...

Čak 90 odsto radnika jedne branše radi na crno

Velika većina kućnih pomoćnica i pomoćnika u Njemačkoj radi...