Zvanična odluka Vlade Srbije: Poskupljuju šećer i piletina

Datum:

Vlada Republike Srbije usvojila je više izmijenjenih uredbi i odluka čije je važenje oročeno na 31. oktobar 2022. godine, prema kojima su, između ostalog, korigovane cijene bijelog kristal šećera i svježeg pilećeg trupa, saopćeno je iz Vlade.

Na sjednici je izmijenjena i Uredba o ograničenju visine cijena osnovnih životnih namirnica. U Uredbi je naglašeno da korekcija cijena neće značajno uticati na životni standard građana i da bi u ovom trenutku veći problem bila nestašica tih proizvoda.

U odnosu na prethodni period, korigovana je cijena bijelog kristal šećera zbog značajnijeg rasta cijene inputa i energenata, što je dovelo do rasta cijene koštanja. Zato je bilo neophodno ograničiti cijene na višem nivou kako bi proizvođači imali prostora da se pripreme za predstojeću sjetvu i da bi se izbjegla mogućnost da zasadi šećerne repe budu manji od domaćih potreba. Također, zbog rasta cijene stočne hrane, bilo je neophodno korigovati i cijenu svježeg pilećeg trupa.

Članovi vlade izmijenili su Odluku o privremenoj zabrani izvoza mlijeka i proizvoda od mlijeka i tako zabranu izvoza tih proizvoda produžili za još 30 dana. Ova mjera će spriječiti moguću štetu po privredu i građane, a izmjene su donesene u cilju ublažavanja posljedica i sprečavanja kritične nestašice mlijeka i proizvoda od mlijeka, usljed povećanog izvoza i potrebe stanovništva za povećanim snabdijevanjem prouzrokovanim krizom na svjetskom tržištu.

Izvor: Avaz

Povezani postovi
Related

BMW-om divljao na autoputu: Vozio nevjerovatnih 252,8 kilometara na sat

Saobraćajna policija je na autoputu Miloš Veliki, kod Obrenovca u...

Rekordan broj djece koja su propustila vakcinu protiv ospica

Rekordno visok broj od gotovo 40 miliona djece širom...

Nestašica jaja u Velikoj Britaniji

Velika Britanija suočena je sa novim problemom u snabdijevanjem...

Jak zemljotres pogodio Tursku: Desetine povrijeđenih, jedna osoba u panici skočila sa balkona

Jak zemljotres pogodio je jutros rano Tursku, objavili su...