Stambeno zbrinuto 12 povratničkih porodica na području Teslića

Datum:

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš obišao je kuće u Tesliću koje su izgrađene i obnovljene u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja (RSP), a ukupna vrijednost radova iznosi 430.000 maraka.

Krov nad glavom je dobilo 12 povratničkih porodica koje konačno mogu da se vrate na svoja prijeratna ognjišta.

– Kako smo najavili u prethodnom periodu, danas smo i ispunili. Danas je na području opštine Teslić krov nad glavom dobilo još 12 porodica koje sada imaju gdje da se vrate i koje su riješile jedan od najvažnijih uslova povratka, a to je stambeno pitanje. Ovdje smo bili prije mjesec dana kada je 10 povratničkih porodica ušlo u svoje domove, što znači da smo u mjesec dana završili ukupno 22 kuće i samim tim usrećili 22 porodice – rekao je Čordaš.

U svoju kuću danas može i zvanično da se useli i Jozo Šimić, koji je 1992. godine izbjegao u Lekenik u Hrvatskoj. Kako kaže jedva čeka da završi s radovima za koje je i sam izdvojio dio sredstava, kako bi mogao s porodicom što prije da dođe na svoje prijeratno ognjište. Zahvalan je i Sekretarijatu i Vladi Republike Srpske koji konstantno izdvajaju sredstva kako bi podstakli povratak ljudi i njihov ostanak u ovim krajevima.

Čordaš je napomenuo da je Regionalni program stambenog zbrinjavanja jedan od važnijih programa Sekretarijata koji se realizuje kroz šest potprojekata, a finansira se donatorskim sredstvima od kojih je najveći donator Evropska unija. Glavni cilj ovog programa je trajno rješavanje problema povratnika i interno raseljenih lica.

Ukupna vrijednost Regionalnog stambenog programa u Tesliću iznosi preko 1,2 miliona maraka, a Sekretarijat je zajedno s Vladom Republike Srpske u ovoj opštini finansirao i brojne projekte koji su od značaja za svakodnevni život raseljenog stanovništva, od rekonstrukcije i izgradnje stambenih objekata do ulaganja u obnovu infrastrukture, vjerskih objekata i društvenih domova, kako bi im se obezbijedili svi potrebni uslovi za održivi povratak, piše Srpskainfo.

Povezani postovi
Related

Na Krndiji opljačkana kuća H.Ć., ostavljena i prijeteća poruka

Kako stoji u saopćenju MUP-a ZDK, dana 01.12.2022. godine,...

Zavidovići: Potpisan Ugovor o izvođenju radova na izgradnji dječijeg igrališta u Mjesnoj zajednici „Rujnica“

Gradonačelnik Hašim Mujanović potpisao je sa najpovoljnijim ponuđačem Obrt...

Doboj: Ovo su hrabri policajci i mještani koji su spasili djevojku iz hladne Bosne

Prava drama odvijala se u ponedjeljak navečer na Japanskom...