Stambeno zbrinuto 12 povratničkih porodica na području Teslića

/

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš obišao je kuće u Tesliću koje su izgrađene i obnovljene u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja (RSP), a ukupna vrijednost radova iznosi 430.000 maraka.

Krov nad glavom je dobilo 12 povratničkih porodica koje konačno mogu da se vrate na svoja prijeratna ognjišta.

– Kako smo najavili u prethodnom periodu, danas smo i ispunili. Danas je na području opštine Teslić krov nad glavom dobilo još 12 porodica koje sada imaju gdje da se vrate i koje su riješile jedan od najvažnijih uslova povratka, a to je stambeno pitanje. Ovdje smo bili prije mjesec dana kada je 10 povratničkih porodica ušlo u svoje domove, što znači da smo u mjesec dana završili ukupno 22 kuće i samim tim usrećili 22 porodice – rekao je Čordaš.

U svoju kuću danas može i zvanično da se useli i Jozo Šimić, koji je 1992. godine izbjegao u Lekenik u Hrvatskoj. Kako kaže jedva čeka da završi s radovima za koje je i sam izdvojio dio sredstava, kako bi mogao s porodicom što prije da dođe na svoje prijeratno ognjište. Zahvalan je i Sekretarijatu i Vladi Republike Srpske koji konstantno izdvajaju sredstva kako bi podstakli povratak ljudi i njihov ostanak u ovim krajevima.

Čordaš je napomenuo da je Regionalni program stambenog zbrinjavanja jedan od važnijih programa Sekretarijata koji se realizuje kroz šest potprojekata, a finansira se donatorskim sredstvima od kojih je najveći donator Evropska unija. Glavni cilj ovog programa je trajno rješavanje problema povratnika i interno raseljenih lica.

Ukupna vrijednost Regionalnog stambenog programa u Tesliću iznosi preko 1,2 miliona maraka, a Sekretarijat je zajedno s Vladom Republike Srpske u ovoj opštini finansirao i brojne projekte koji su od značaja za svakodnevni život raseljenog stanovništva, od rekonstrukcije i izgradnje stambenih objekata do ulaganja u obnovu infrastrukture, vjerskih objekata i društvenih domova, kako bi im se obezbijedili svi potrebni uslovi za održivi povratak, piše Srpskainfo.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Historijski uspjeh dječaka iz NK TOŠK-a na Međunarodnom turniru Čin Čin

Protekla tri dana selekcija 2016, Omladinskog pogona NK TOŠK...

Firma Salkić Tešanj prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji projekta Mješovite srednje škole Tešanj "Jedan privrednik,...

JP RAD Tešanj primjer dobre prakse: Učešće u MEG projektu

Komunalno preduzeće već nekoliko godina zajedno sa Općinom Tešanj,...

Sutra sjednica osnivačkog odbora Snage naroda Tešanj

Kako nezvanično saznaje naš portal za sutra je zakazana...