Pojačan inspekcijski nadzor u osnovnim i srednjim školama na području ZDK

/

Kantonalna sanitarna inspekcija je u mjesecu septembru 2022. godine, osim redovnih aktivnosti, prioritetno provodila aktivnosti pojačanog inspekcijskog nadzora u osnovnim i srednjim školama na području Kantona, školskim kuhinjama, kao i objektima u blizini škola koji uslužuju i prometuju hranu, s ciljem kontrole poštivanja sanitarno-higijenskih uvjeta u navedenim objektima i zaštite zdravlja učenika.

Tom prilikom izvršeno je:

11 inspekcijskih nadzora u školskim kuhinjama i objektima u blizini škola, koji uslužuju i prometuju hranu, prilikom kojih su nepravilnosti utvrđene kod 8 subjekata nadzora, zbog čega je doneseno 8 rješenja o otklanjanju nedostataka i izdata 2 prekršajna naloga,

8 inspekcijskih nadzora u školama, prilikom kojih su kod 5 subjekata nadzora utvrđene nepravilnosti, koje se odnose na neobavljanje obavezne preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, zbog čega je doneseno 5 rješenja o otklanjanju nedostataka.

Ovim putem podsjećamo odgojno-obrazovne ustanove na zakonsku obavezu provođenja obavezne preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

Kantonalna sanitarna inspekcija se u narednom periodu nastaviti sa provođenjem aktivnosti inspekcijskog nadzora u školskim kuhinjama, kao i objektima u blizini škola koji uslužuju i prometuju hranu, te predškolskim ustanovama – vrtićima, s ciljem kontrole poštivanja sanitarno-higijenskih uvjeta.

Povezani postovi

Ministarstvo za privredu i kompanije iz ZDK na zajedničkom štandu na 17. međunarodnom sajmu privrede Tešanj-BiH 2023

Na lokalitetu Kamelia d.o.o. Matuzići svečano je otvoren 17....

Zenički rudari još jednom prevareni, ponovo nisu dobili plaću

Rudari jedinog preostalog aktivnog jamskog pogona, jame “Raspotočje”, jučer...

HDZ napustilo 14 članova iz ZDK: Brane nam političko djelovanje jer ne pratimo slijepo politiku podjele

U Zeničko-dobojskom kantonu je 14 istaknutih članova HDZ-a BiH...