Pojačan inspekcijski nadzor u osnovnim i srednjim školama na području ZDK

Datum:

Kantonalna sanitarna inspekcija je u mjesecu septembru 2022. godine, osim redovnih aktivnosti, prioritetno provodila aktivnosti pojačanog inspekcijskog nadzora u osnovnim i srednjim školama na području Kantona, školskim kuhinjama, kao i objektima u blizini škola koji uslužuju i prometuju hranu, s ciljem kontrole poštivanja sanitarno-higijenskih uvjeta u navedenim objektima i zaštite zdravlja učenika.

Tom prilikom izvršeno je:

11 inspekcijskih nadzora u školskim kuhinjama i objektima u blizini škola, koji uslužuju i prometuju hranu, prilikom kojih su nepravilnosti utvrđene kod 8 subjekata nadzora, zbog čega je doneseno 8 rješenja o otklanjanju nedostataka i izdata 2 prekršajna naloga,

8 inspekcijskih nadzora u školama, prilikom kojih su kod 5 subjekata nadzora utvrđene nepravilnosti, koje se odnose na neobavljanje obavezne preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, zbog čega je doneseno 5 rješenja o otklanjanju nedostataka.

Ovim putem podsjećamo odgojno-obrazovne ustanove na zakonsku obavezu provođenja obavezne preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

Kantonalna sanitarna inspekcija se u narednom periodu nastaviti sa provođenjem aktivnosti inspekcijskog nadzora u školskim kuhinjama, kao i objektima u blizini škola koji uslužuju i prometuju hranu, te predškolskim ustanovama – vrtićima, s ciljem kontrole poštivanja sanitarno-higijenskih uvjeta.

Povezani postovi
Related

Almina Sivić izabrana u Dom naroda Parlamenta FBiH

Zastupnica Almina Sivić iz Tešnja danas je izabrana za...

Izbor delegata iz ZDK: SDA dobila dva, NiP i NES po jednog

Skupština Zeničko-dobojskog kantona danas je izabrala delegate za Dom...

Skupština ZDK danas bira osam delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH

Nastavak konstituirajuće sjednice 9. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona zakazan je za...

Otkriveno spomen-obilježje poginulim pripadnicima MUP-a i održana svečana akademija povodom godišnjice formiranja Trećeg korupsa ARBiH

Ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona Fahrudin Čolaković i...