Kako se rastom kamatnih stopa ublažava inflacija

/

Inflacija je stopa rasta cijena u posljednjih godinu dana i ova stopa u Bosni i Hercegovini iznosi 17 posto, u Evropskoj uniji 9,1 posto, a u Sjedinjenim Američkim Državama 8,3 posto.

To znači da novac postaje sve manje i manje vrijedan. Zadatak centralne banke jeste da inflaciju drži pod kontrolom, a da bi to učinila ima na raspolaganju učinkovito sredstvo, a to je rast kamatnih stopa.

Većina vodećih ekonomista je saglasna da je rast kamatnih stopa učinkovit način da se snizi stopa inflacije. Rast kamatnih stopa znači da su krediti u bankama skuplji.

Time se ograničava potražnja, tj. usporava ekonomija te se smanjuju izgledi da će privredni subjekti investirati u poslovanje i dodatno zapošljavati. Cijene roba i usluga je uslovljena potražnjom za njima. Što je potražnja manja, manji je i pritisak na cijene.

Osim toga, rast kamatnih stopa za kompanije znači rast troškova otplate kredita, dok niža potražnja znači i to da imaju manje kupaca. To za posljedicu može imati uručivanje otkaza radnicima ili potpuni prekid poslovanja.

Kako se povećava broj nezaposlenih, tako se smanjuju i prihodi. Krajnja posljedica je recesija, a centralne banke se nadaju da će recesija biti što blaža. Tako da se nastoji da kamatne stope rastu do mjere dok se inflacija ne počne obuzdavati. Cilj je izbjeći ekonomski krah.

Vodeći ekonomisti su saglasni i oko toga da da je državna intervencija na strani ponude također učinkovito sredstvo za snižavanje cijena. To podrazumijeva pomoć radnicima i ograničavanje prekida u lancu snabdijevanja. Za ublažavanje inflacije predlaže se i strožija fiskalna politika, prenosi Svjetski ekonomski forum (WEF).

Izvor: Klix

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Sezonska groznica u Neumu: Za vikend se očekuju 100% popunjeni kapaciteti

Davor Krešić, potpredsjednik Udruge hotelijera Općine Neum, gostovao je...

Hadžije iz BiH obavile sve obrede, danas prve grupe idu za Medinu

Hadžije i hadžinice iz Bosne i Hercegovine obavile su...

Za sutra izdato crveno upozorenje zbog visokih temperatura

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je za sutra crveno upozorenje...

SAS uspostavio novu avioliniju: Kopenhagen – Sarajevo direktnom linijom za 100 eura

Novi aviolinija između Kopenhagena i  Sarajeva, koju pokreće kompanija Scandinavian...