Oprez! Krivotvoreni lijekovi iz inostranstva nude se na tržištu BiH, zaplijenjena veća količina

/

Krivotvoreni lijekovi predstavljaju ozbiljnu ugrozu zdravlja i sigurnosti, a mogu predstavljati prijetnju i okolišu.

Rizici povezani s krivotvorenim lijekovima uključuju bakterijsku kontaminaciju, otrovne i opasne sastojke, uključujući kemijske i biološke opasnosti te teške metale, neotkrivene ili visoke razine alergena, prisutnost zabranjenih tvari, plijesni, odsutnost ili nižu razinu lijeka te opasnost od opeklina, piše Večernji list BiH.

Krivotvoreni lijekovi mogu biti iznimno opasni za pojedince koji ih koriste, a osim što mogu spriječiti liječenje bolesti, mogu povećati i smrtnost te rezistenciju na lijekove.

Prodaja na internetu

Kupnja krivotvorenih lijekova može biti jako opasna za pacijente “jer je u većini slučajeva podrijetlo tih lijekova nepoznato, njihova kakvoća je upitna te je vrlo često riječ o krivotvorenim lijekovima koji ozbiljno mogu ugroziti zdravlje pacijenata”. Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije, procjenjuje se da je oko 50% lijekova koji se prodaju na internetskim stranicama krivotvoreno.

Prisutnost krivotvorenih lijekova posljednjih je godina u porastu u cijelom svijetu. Interpol se također bori protiv prodaje krivotvorenih lijekova, a u akciji “Pangea XIV”, provedenoj u 2021., ugašeno je 113.020 internetskih stranica povezanih s krivotvorenim lijekovima, uhićeno je 277 osoba, a zaplijenjeni su lijekovi u vrijednosti većoj od 23 milijuna američkih dolara. Više od polovine lažnih medicinskih proizvoda činili su lažni testovi za COVID-19.

Na području BiH i ove godine provedena je operativna akcija kodnog naziva “Pangea XV”, u kojoj je sudjelovala i Agencija za antidoping kontrolu BiH i koordinator akcije Amir Avdagić. Avdagić je naveo kako je posljednjih nekoliko godina došlo do značajnog porasta proizvodnje, trgovine i distribucije krivotvorenih, ukradenih i nedopuštenih lijekova i medicinskih sredstava.

– BiH nije iznimka, naprotiv, izloženi smo velikim rizicima za zdravlje stanovništva, uključujući i sportaše – kazao je Avdagić za Fenu.

“Pangea XV”, koja je provedena u državama članicama INTERPOL-a, rezultirala je zapljenom više od tri milijuna jedinica ilegalnih i krivotvorenih lijekova i medicinskih sredstava, gašenjem više od 4000 internetskih stranica za prodaju, otvoreno je više od 600 novih istraga i izdano više od 200 naloga za uhićenje.

Prema riječima Avdagića, suzbijene su aktivnosti najmanje 36 organiziranih kriminalnih skupina u svijetu te je zaplijenjeno potencijalno opasnih lijekova/medicinskih sredstava u vrijednosti od oko 11 mil. dolara.

Zaštititi građane

Na području BiH pronađena je i zaplijenjena veća količina neprijavljene robe podrijetlom iz Kine, Srbije, Indije, SAD-a, iz terapeutskih skupina analgetika/antipiretika/opijata i preparata za liječenje erektilne disfunkcije u značajnoj novčanoj vrijednosti.

– Farmaceutski kriminal glavni je globalni problem javnog zdravstva, a trgovina krivotvorenim i nedopuštenim medicinskim proizvodima istinski je globalni kriminalni fenomen koji pogađa sve države – rekao je Avdagić.

Pacijenti diljem svijeta, dodao je, ugrožavaju svoje zdravlje, pa čak i svoje živote nesvjesno konzumirajući lažne i krivotvorene medicinske proizvode ili proizvode koji su izmijenjeni, loše uskladišteni ili kojima je istekao rok trajanja.

Prema mišljenju Avdagića, dobra je prilika za novu vlast u BiH da jednim strateškim pristupom, primjenjujući najbolja iskustva i prakse iz Unije, kojoj težimo, izgradimo odgovoran sustav koji će zaštititi naše građane, uključujući i sportaše.

– Odgovorno tvrdim da naša država ima kapacitet i kadrove koji mogu voditi ove procese na vrhunskoj razini s jedne strane, a s druge strane, država je obvezna zaštititi zdravlje svojih građana – poručio je Avdagić.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Sezonska groznica u Neumu: Za vikend se očekuju 100% popunjeni kapaciteti

Davor Krešić, potpredsjednik Udruge hotelijera Općine Neum, gostovao je...

Hadžije iz BiH obavile sve obrede, danas prve grupe idu za Medinu

Hadžije i hadžinice iz Bosne i Hercegovine obavile su...

Za sutra izdato crveno upozorenje zbog visokih temperatura

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je za sutra crveno upozorenje...

SAS uspostavio novu avioliniju: Kopenhagen – Sarajevo direktnom linijom za 100 eura

Novi aviolinija između Kopenhagena i  Sarajeva, koju pokreće kompanija Scandinavian...