Džaferović primio akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Irske za BiH

/

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio je akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Irske za BiH sa sjedištem u Ljubljani Adriana Farela (Farrella).

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, govoreći o ukupnim bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Irske, konstatovao je da su oni prijateljski, te da predstavljaju dobru osnovu za dalji razvoj saradnje, naročito na političkom, ekonomskom i kulturnom planu.

Amabasador Irske je rekao da će mandat posvetiti nastavku saradnje dvije zemlje na svim poljima od zajedničkog interesa, s namjerom da se održi pozitivan trend u jačanju ukupnih bilateralnih odnosa.

Farel je istakao da su prioriteti Irske mir i stabilnost u svijetu i tokom trenutnog članstva u Vijeću sigurnosti UN-a. U tom kontekstu, u vrhu prioriteta Irske je i podrška EUFOR-ovoj misiji ALTHEA u očuvanju mira i sigurnosti ljudi u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Džaferović je iskazao zahvalnost Irskoj na kontinuiranoj podršci u očuvanju mira i stabilnosti, te procesu proširenja i evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.

Sagovornici su pozdravili preporuku Evropske komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status, ističući njenu važnost za ukupan napredak i stabilnost zemlje, ali i cijele regije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je poželio uspješnu diplomatsku misiju novoimenovanom ambasadoru Irske Adrianu Farelu.

Izvor: Avaz

Povezani postovi

Kako mladi biraju posao u BiH: Prvo gledaju platu pa sve ostalo

U godinama kontinuirane ekonomske krize, u kojima su se...

Podignuta optužnica za poreznu utaju: Firma iz Doboja oštetila državu za 600.000 KM

Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za...

Uhapšen advokat, pronađena četiri pištolja i 435 komada municije

Advokat Dragan Stupar predat je jutros Republičkom tužilaštvu, a...