U ovoj sezoni bosanske piramide posjetilo preko 150.000 turista

/

Kraj turističke i arheološke sezone u Bosanskoj dolini piramida obilježen je otvorenjem dva nova sportska terena u parku “Ravne 2”, terena za basket i odbojsku na pijesku, a ovo je bila i prilika da sa osnivačem Fondacije  Semirom Osmanagićem rezimiramo još jednu uspješnu sezonu. 

– Iza nas je još jedna uspješna sezona koja nas je lansirala u svijet, ne samo zbog arheološkog i naučnog aspekta, već i zbog brojnih kulturnih, umjetničkih i sportskih sadržaja koje smo ove godine ponudili. Rekordne posjete su nastavljene, ali smo nastavili i sa brojnim drugim radovima koji nam svake godine u Visoko dovode ljude iz cijelog svijeta – priča Osmanagić.

Brojni volonteri

Prema njegovim riječima u arheološkom smislu nastavljena su iskopavanja u tunelima Ravne 3, Ravne 4 i Ravne 5, a trenutno se rade georadarska snimanja i pokušavaju utvrditi ulazi u piramide i nove prahistorijske tunele koji su postali svjetska atrakcija.

U tome pomažu i brojni volonteri kojih je ove godine bilo preko 100 iz 20 zemalja svijeta.

Bogatiji sadržaj

– Što se tiče turističke sezone ona je bila na nivou prošle godine tako da u ovoj očekujemo da do kraja godine imamo broj od 150.000 posjetilaca, a ta brojka bi bila i mnogo veća da nije bilo delikatne političke situacije, kako u našoj zemlji, tako i u svijetu. Ipak, mi smo zadovoljni i nastavljamo sa radom, promocijom, ali i izgradnjom novih sadržaja i organizacijom novih programa, pa već sada mogu za narednu godinu najaviti spektakularni teniski turnir u mjesecu julu odmah nakon Vimbeldona (Wimbledona), na kojem očekujemo svjetska teniska imena predvođena Novakom Đokovićem. Tu su i brojni drugi sportski, ali i kulturni, umjetnički i muzički sadržaji koje pripremamo, a sve s ciljem da našim gostima ponudimo što bogatiji sadržaj – kazao je Osmanagić za portal “Avaza”.

Tokom otvorenja novih sportskih terena upriličeno je i druženje svih uposlenika, a pored poklona koje su dobili, za sve vodiče Fondacije bit će organizovano i putovanje i posjet piramidama u Egiptu, što je još jedan zaista hvale vrijedan potez dr. Osmanagića

Izvor: Avaz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Maturantima srednje škole dijele po 200 KM

Nastavljajući aktivnosti, koje su sklopu seta mjera podrške mladim...

Inspektori Porezne uprave FBiH zapečatili tri objekta u TK

Inspektori Porezne uprave FBiH - Kantonalnog poreznog ureda Tuzla...

Sprječavanja izborne krađe: Tešanj među općinama u kojima će biti uvedeni skeneri

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine usvojila je...

Meteorolozi i danas najavljuju pljuskove

U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno vedro. Po...