170 srednjoškolaca započelo radni dan u tešanjskim firmama

/

Danas se održava Socijalni dan u organizaciji Asocijacije srednjoškolaca BiH, kada mladi od prvog do četvrtog razreda, jedan dan provode unutar određene kompanije i zajedno sa zaposlenicima obavljaju radne zadatke.

Sa područja općine Tešanj, jutros u osam sati svoj radni dan započelo je 170 srednjoškolaca, koji su raspoređeni u 46 kompanija. Za ZOS radio govorilo je njih četvero i kazali su nam da je ovo za njih predivno iskustvo, te da će ponijeti divne uspomene, a neki su najavili, da će se u iste kompanije prijaviti i naredne godine.

Iman Mešić i Faris Ahmetagić

– Proveli smo određeni dio vremena u maloprodaji i veleprodaji. Atmosfera je odlična. Svi su jako opušteni i zabavljamo se. Objasnili su nam čime se to oni bave, šta rade i koje zadatke obavljaju, te su se potrudili, da sve ono, što nas dodatno zanima, približe nama. Mjesto je divno. Veoma zanimljivo i edukativno – kazali su za ZOS radio Iman Mešić i Faris Ahmetagić, koji su svoj radni dan proveli u kompaniji Hifa Oil.

Mirza Kurdić, sa ostalim učesnicima u Socijalnom danu

Mirza Kurdić, svoj radni dan, sa još osam srednjoškolaca, proveo je u kompaniji Belif.

– Prošli smo kroz proizvodnju i sve procese koji vode do finalnog proizvoda. Jedan od poslova jeste provjeravanje  pH vrijednost raznih supstanci i njihovu promjenu prilikom kontakta jednih s drugim. Jako lijepo iskustvo koje bih preporučio i drugim srednjoškolcima, ako imaju priliku da je iskoriste.

Sarah Mujkanović

Svoj radni dan na ZOS radiju provela je Sarah Mujkanović, učenica prvog razreda Gimnazije “Musa Ćazim Ćatić”.

– Većina djece već kao mala naklonjena je određenim interesovanjima, moje je bilo novinarstvo. Socijalni dan mi je omogućio da dođem u dodir s ovim zanimanjem. Atmosfera je opuštena i divna. Okušala sam se u stvarima koje su me oduvijek interesovale, ali uporedo naučila sam i dosta novoga. Ovaj dan mi je još više učvrstio moju želju za ovom strukom.

Lamija Sejdić učenica četvrtog razreda tešanjske Gimnazije svoj radni dan obavljala je u kompaniji Danial S

– Socijalni dan je jedan od najbitnijih projekata ASuBiHa. To je dan kada srednjoškolci mijenjaju školske klupe za radna mjesta, danas 21.10.2022. srednjoškolci iz čitave BiH odlaze na razna radna mjesta i time sticanju nova iskustva pa tako i ja. To je jedna izvanredna prilika za nas da vidimo kako stvari funkcionišu i čime bismo se htjeli baviti u budućnosti – istakla je Lamija.

Podsjećamo, Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija čiji je osnovni cilj poboljšanje statusa srednjoškolaca u zemlji i okupljanje svih mladih koji pohađaju srednju školu na prostoru BiH. Osnovana 04.11.2007. godine na Osnivačkoj generalnoj skupštini u Sarajevu, podrškom preko 250 srednjoškolaca, predstavnika svojih lokalnih zajednica iz cijele Bosne i Hercegovine.

ASuBiH svake godine organizuje Socijalni dan, koji omogućava svim srednjoškolcima razvijanje njihovih sposobnosti i osjećaja za rad i radne navike, prepoznaje se potencijal u mladim generacijama i zajedno sa njima raste njihovo samopouzdanje u ono čime žele da se bave u budućnosti. Novac koji se zaradi Socijalnim danom uplaćuje se u Fond pomoću kojeg se realiziraju omladinski projekti.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Šahovski spektakl: Svečana završnica četvrtog maja u Tešnju

U subotu 04.maja održat će se posljednje kolo šahovskog...

Vlada ZDK odobrila 100.000 KM za poslovnu zonu u Tešnju

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na sjednici kojom je predsjedavala premijerka...

OO Merhamet Doboj Jug počeo sa radom

Općinski načelnik Mirnes Tukić primio je danas u posjetu...

U posljednja 24 sata Tešanj bogatiji za 3 bebe

U izvještaju Službe civilne zaštite stoji kako su na...