Krijumčarili dijelovi za kamione i automobile vrijedne 145.000 KM

/

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Regionalni centar Tuzla, u operativnoj akciji kodnog naziva “DAF”, kao i na Carinskoj ispostavi Tuzla i Graničnom prelazu Karakaj oduzeli su veću količinu raznih dijelova za kamione i automobile u vrijednosti od 145.000 KM.

– U operativnoj akciji kodnog naziva „DAF“ ovlašteni službenici RC Tuzla izvršili su privremeno oduzimanje predmeta od fizičkog lica za koje nije postojala zakonom propisana dokumentacija.

Naime, ovlašteni službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja na osnovu raspoloživih informacija o neregularnostima u poslovanju određenog fizičkog lica izvršili su provjeru prometa i porijekla roba na 2 lokacije i tom prilikom pronašli veću količinu robe stranog porijekla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija. Radilo se o farovima za kamione, elektronika za kamione, filteri, razni dijelovi za teretna motorna vozila tj. 1.786 komada dijelova za teretna motorna vozila – saopćeno je iz UIO BiH.

Ovlašteni službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, Odsjek za provedbu propisa RC Tuzla prilikom detaljnih pregleda uz upotrebu specijalističke opreme na CI Tuzla i GP Karakaj pronašli su neprijavljenu robu (dijelovi za automobile, motorke, trimeri, razna oprema) gdje su pravna i fizička lica namjeravala proći carinsku proceduru bez plaćanja uvoznih dažbina.

Vrijednost oduzete robe u ovim operativnim akcijama 145.000,00 KM.

U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema i vozila donirana UIO od strane Američke ambasade putem programa EXBS.

– Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Građani mogu i na Viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdjese nelegalno prodaju cigarete i duhan – poručuju iz UIO BiH.

Povezani postovi

Banke u FBiH u 2023. godini ostvarile dobit od 520 miliona KM

Trinaest banaka sa sjedištem u Federaciji BiH ostvarilo je...

Skoro deceniju u statističkom sistemu prazne rubrike: Vlast krije broj siromašnih u BiH

Dok se u utorak širom svijeta obilježavao Dan socijalne...

Predajte nelegalno oružje, spriječite tragediju: Evo kakve kazne prijete građanima koji ga posjeduju

Bez straha od sankcija za miran san: Predajte nelegalno...

Izvoz iz BiH u januaru manji za 16,6 posto, zabilježen rast uvoza

Izvoz iz Bosne i Hercegovine u januaru ove godine...