Slijedi borba za svaki glas poslanika za nove delegate u Domu naroda

/

Odmah nakon konstituisanja novog saziva Narodne skupštine Republike Srpske počeće proces izbora delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine gdje je praktično svaki glas bitan, a političke partije već sada počele su s kalkulacijama i lobiranjem za glasove.

Naime, pet delegata u Dom naroda biraju svi poslanici, njih 83, Narodne skupštine Republike Srpske.

Ako bi se idealno raspodijelili ovi glasovi, za izbor u Dom naroda potrebno je 14 glasova, međutim to ne mora da znači s obzirom na to da je bilo slučajeva da i sa manjim brojem glasova kandidati dobiju poziciju delegata.

Recimo, ako pet kandidovanih delegata dobije po 14 glasova, to je 70 glasova, a Narodna skupština ima 83 poslanika, tako da onaj ko u tom slučaju dobije 13 glasova ne može biti izabran. Proces izbora je takav da svaka politička partija i svaki poslanik imaju pravo da kandiduju svoju listu.

Kada se liste kompletiraju, one se štampaju u 83 primjerka jer toliko ima narodnih poslanika, nakon čega otpočinje proces glasanja koje je uvijek tajno. Ono što je činjenica jeste da mjesto delegata u Domu naroda BiH garantuje 17 glasova u Narodnoj skupštini RS.

“Koliko je svaki glas bitan i koliko je nepovjerenje u svemu tome najbolje govori činjenica da partije svojim poslanicima daju različite boje markera za glasanje. Tu ima svega, bukvalno svaki glas je bitan i sve je stvar dogovora”, ispričao je izvor “Nezavisnih novina” iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Ono što je zasad manje-više sigurno jeste da će, a sudeći prema rezultatima za Narodnu skupštinu Republike Srpske, SNSD imati glasova za sigurna dva delegata, a uz koalicione partnere vjerovatno još jednog, s tim da je pitanje iz koje će on partije biti. I opozicija, ukoliko bude jedinstvena, mogla bi imati dva delegata, mada je pitanje ko će koga kandidovati i koliko će glasova biti potrebno za mandat delegata u Domu naroda parlamenta BiH.

“Glasovi Bošnjaka, odnosno njihovih poslanika su jako bitni. Oni znaju da njihova lista ili kandidat neće proći i svojim glasovima trguju, odnosno dogovaraju sa vlasti i opozicijom kome će dati svoje glasove. Prošli saziv SP je kandidovao svoju listu iako je bio dio koalicije, isto kao i DNS, i onda su se rasuli glasovi, što je dovelo do toga da SNSD ima četiri delegata, a opozicija, odnosno SDS, jednog. Ko je kako glasao i za koga nemoguće je znati jer je glasanje tajno”, ispričao je izvor “Nezavisnih novina“.

Nakon izbora 2018. godine, poslanici i političke partije kandidovale su osam lista za izbore za Dom naroda, a četiri poslanika SNSD-a kandidovala su četiri različite liste, dok su opozicione partije SDS i PDP kandidovale po jednu listu na kojima su se nalazili Mladen Bosić i Mladen Ivanić, koji na kraju nije dobio dovoljan broj glasova.

Kao i u Dom naroda, slična procedura je i za Vijeće naroda Republike Srpske koje broji 28 delegata, po osam iz reda tri konstitutivna naroda i četiri predstavnika iz reda ostalih. Kako stvari trenutno stoje, Klub Srba u Vijeću naroda Republike Srpske biće izabran na prijedlog poslanika, a što se tiče delegata hrvatskog i bošnjačkog naroda te predstavnika ostalih, zbog nedostatka dovoljnog broja poslanika iz tih naroda u Narodnoj skupštini RS, o njihovom izboru će odlučivati uz hrvatske i bošnjačke poslanike i elektori izabrani od strane odbornika iz lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.

“Na prijedlog predsjednika Narodne skupštine ili predsjedavajućeg prve sjednice, ako predsjednik NS RS nije izabran, pokreće inicijativu za izbor delegata u Dom naroda BiH i u Vijeće naroda RS”, navodi se, između ostalog, u Poslovniku o radu Narodne skupštine RS.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Sprječavanja izborne krađe: Tešanj među općinama u kojima će biti uvedeni skeneri

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine usvojila je...

Meteorolozi i danas najavljuju pljuskove

U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno vedro. Po...

Hiljade adresa i brojeva građana BiH objavljeno na internet imeniku

Privatni brojevi telefona i adrese oko 10.000 građana Bosne...

Davor Dragičević otkrio ime ubice svog sina, kandidovao se i za gradonačelnika Banja Luke

Davor Dragičević, otac Davida Dragičevića čije je ubistvo potreslo...