Novi hibridi kukuruza pokazali otpornost na sušu

/

Manifestacija “Dani polja kukuruza” održana je i ove godine u Sanskom Mostu, ovoga puta na imanju poljoprivrednog proizvođača Enesa Tatarevića u selu Fajtovci, te su tom prilikom predstavljeni novi hibridi kukuruza znatno otporniji na vremenske neprilike.

Ove sorte su posijane na oglednim parcelama, kako bi se ustanovilo kakva je njihova rodnost i prilagodljivost, a prinosi su veoma dobri i iznose od 14 do 16 tona kukuruza u zrnu po jednom hektaru.

“Pokazalo se kako je riječ o veoma kvalitetnim sortama uprkos tome što je bio dugotrajni sušni period. Ovi prinosi su mnogo bolji u odnosu na neke druge sorte kukuruza koje su podbacile”, kaže Anel Jogić, poljoprivredni stručnjak.

Prema njegovim riječima, predstavljeno je 27 hibrida kako bi ovdašnji poljoprivredni proizvođači mogli vidjeti kakve sorte im odgovaraju, s obzirom na to da je kukuruz osnovna stočna hrana od koje, praktično, zavisi cjelokupna mljekarska proizvodnja na ovim prostorima.

“Radi se o hibridima koji su proizvedeni u nekoliko poljoprivrednih instituta u Bosni i Hercegovini, te susjednim zemljama Srbiji i Hrvatskoj. Njihova glavna karakteristika je visoka tolerantnost kada je suša u pitanju, što je vrlo značajno s obzirom na vremenske prilike posljednjih godina. Ovi hibridi su pokazali da dobro podnose stresne uslove i da su optimalni za proizvodnju na našim prostorima”, kazao je Jogić.

Također, danas su predstavljeni i neki od pesticida za tretiranje površina koji su zasađeni hibridima kukuruza.

Prema riječima Huseina Selimovića, predsjednika Saveza lokalnih udruženja poljoprivrednika Sanski Most, ovakvi događaji će pomoći poljoprivrednim proizvođačima da lakše odaberu hibride kukuruza koje će uzgajati.

“Sigurno je da će poljoprivrednici odabrati one sorte za koje budu sigurni da će se najuspješnije aklimatizirati u ovom podneblju. To postaje vrlo važno, jer se gubici u proizvodnji kukuruza ove godine kreću od 30 do 50 posto”, rekao je Selimović.

Prema njegovim riječima, prednosti predstavljenih hibrida su znatno veće stabljike kukuruza od dosadašnjih te povećan prinos kukuruza u zrnu. Poljoprivredni proizvođač Enes Tatarević naglašava kako je primjena savremenih agrotehničkih znanja i iskustava u neposrednoj proizvodnji danas od presudne važnosti, s obzirom na sve teže uslove u kojma posluju farmeri.

“Nije više svejedno kakvi će prinosi biti, jer su cijene đubriva, repromaterijala i goriva otišle u nebo, a samim time poskupjela je i proizvodnja stočne hrane”, kaže Tatarević.

Izvor: Nezavisne

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Banke iz FBiH nude povoljnije kamate za građane RS-a nego banke iz Banje Luke

Organizacioni dijelovi banaka sa sjedištem u Federaciji BiH građanima,...

Promjene na tržištu rada: U FBiH porasla nezaposlenosti, u RS i Brčkom se smanjenje”

Na dan 31.7.2024. u Bosni i Hercegovini je bilo...

Pacijenti ogorčeni: Zatvoren centar za vantjelesnu oplodnju koji finansira FBiH

Poliklinika “New life” u Sarajevu, jedan od centara za...

Penzioneri u FBiH pišu peticiju kojom traže povećanje penzija

U Federaciji Bosne i Hercegovine počela je isplata augustovskih...