Brokula je povrće bogato mnogim hranljivim materijama, uključujući vlakna, vitamin C, vitamin K, gvožđe i kalijum.
Osim toga, takođe ima više proteina od drugog povrća te vrste. Ovo zeleno povrće može da se jede i sirovo i kuvano, ali nedavna istraživanja pokazuju da kada se kuva na pari pruža više zdravstvenih koristi.
Sirova brokula sadrži skoro 90 % vode, 7 % ugljenih hidrata, 3 % proteina i skoro da nema masti. Ima veoma malo kalorija, odnosno svega 31 kaloriju na 100 grama.
100 grama brokolija sadrži:
- Kalorije: 31
- Voda: 89%
- Proteini: 2,5 grama
- Ugljeni hidrati: 6 grama
- Šećer: 1,5 grama
- Vlakna: 2,4 grama
- Masti: 0,4 grama
- Ugljeni hidrati
Ugljeni hidrati brokolija se uglavnom sastoje od vlakana i šećera. Šećeri su fruktoza, glukoza i saharoza, sa malim količinama laktoze. Međutim, ukupan sadržaj ugljenih hidrata je veoma nizak.
Vlakna
Vlakna su važan dio zdrave ishrane. Ona mogu unaprediti zdravlje creva, pomoći u prevenciji raznih bolesti i pomoći u gubitku težine.
100 gr sirovog brokolija obezbjeđuje 2,3 grama vlakana, što je oko 5-10% dnevne vrijednosti.
Proteini
Proteini su gradivni blokovi vašeg tela, neophodni i za rast i za održavanje. Brokoli ima relativno visok sadržaj proteina, koji čini 29% njegove suve težine, u poređenju sa većinom povrća. Međutim, zbog visokog sadržaja vode, brokoli obezbeđuje samo 3 grama proteina.
Vitamini u brokuli
Vitamin C
Ovaj vitamin je važan za funkciju imunog sistema i zdravlje kože.
Vitamin K1
Brokula sadrži velike količine vitamina K1, koji je važan za zgrušavanje krvi i može unaprediti zdravlje kostiju.
Folna kiselina (vitamin B9)
Posebno važna za trudnice, folna kiselina je neophodna za normalan rast tkiva i funkciju ćelija.
Kalijum
Esencijalni mineral, kalijum je koristan u kontroli krvnog pritiska i prevenciji srčanih bolesti.
Mangan
Ovaj element u tragovima se nalazi u velikim količinama u žitaricama, mahunarkama, voću i povrću.
Gvožđe
Gvožđe ima mnoge važne funkcije u vašem tijelu, uključujući nošenje kiseonika u vašim crvenim krvnim zrncima.
Brokoli takođe sadrži mnoge druge vitamine i minerale u manjim količinama. U stvari, obezbjeđuje po malo skoro svakog hranljivog materija koji vam je potreban. Konačno, pomaže u prevenciji raka, snižava nivo holesterola i pomaže zdravlju očiju.
Izvor: Nezavisne