Inflacija u septembru 17,3% na godišnjem nivou

/

Potrošačke cijene u Bosni i Hercegovini u septembru u odnosu na predhodni mjesec ove godine u prosjeku su zabilježile rast za 1,2%.

Prosječan rast cijena zabilježen je u gotovo svim odjeljcima. Hrana i bezalkoholna pića poskupili su za 1,6%, odjeća i obuća za 4,5%, stanovanje i režijski izdaci za 2,6%, namještaj i kućanski uređaji za 0,3%, zdravstvo za 0,3%, prijevoz za 0,1%, komunikacije za 0,5%, rekreacija i kultura za 1%, obrazovanje za 0,7%, restorani i hoteli za 0,6%, te ostala dobra i usluge za 0,3%, podaci su Agencije za statistiku BiH (BHAS).

Nivo cijena u septembru ove godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši je za 17,3%.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 26,2%, alkoholna pića i duhan za 2,5%, stanovanje i režijski izdaci za 20% namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 10,9%, zdravstvo za 1,7%, prijevoz 28,2%, komunikacije za 1,4%, rekreacija i kultura za 10,6%, obrazovanje za 1,6%, restorani i hoteli za 12,4%, te ostala dobra i usluge za 7,6%.

Odjeća i obuća u prosjeku su bili jeftiniji za 6,3%.

Izvor: ba.ekapija.com

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Građani jedva sastavljaju kraj s krajem, hrana sve skuplja

Poskupljenja hrane u Bosni i Hercegovini evidentna su svakog...

Onkološki pacijenti u BiH preskaču terapiju, za Taksol sedmično potrebno 540 KM

Po ko zna koji put stiglo je obavještenje da...

Danas će biti zatvoren smjer Zenica jug – Lašva u tunelu 1. mart

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po...

Poljoprivreda treba promjene: Podsticaji ne daju rezultate

U periodu od tri godine Federacija BiH za podsticaje...