Ovo vrijedi znati: Namirnice koje imaju nevjerovatno dug rok trajanja

/

Mnoge vrste namirnica, uključujući svježe i sušene proizvode, poznate su po dugovječnosti.

Donosimo reprezentativan popis primjera u mnogim kategorijama, uključujući one koji će trajati sedmicama te neke koji su gotovo “besmrtne”.

U svim slučajevima, procijenjeni rok trajanja je za hranu koja se čuva na sobnoj temperaturi ili malo hladnijoj – a ne u frižideru ili zamrzivaču.

Imajte na umu da će vlaga i visoke temperature skratiti život većini namirnica i da se hrana vremenom mijenja u boji, teksturi i/ili okusu.

Konzervirano voće i povrće

Svi se slažu. Ništa nije bolje od svježeg voća i povrća. Konzervirano voće i povrće dobra je alternativa, ali ako obratite pažnju na sadržaj šećera i soli. U svakom slučaju, svakako ih dobro isperite prije jela. Općenito govoreći, ako se konzervirana hrana ne izlaže jakoj vrućini, sadržaj bi trebao ostati dobar dvije godine ili više.

Konzervirana tunjevina

Ova esencijalna namirnica izvrsna je u salatama i sendvičima ili se jednostavno može jesti izravno iz konzerve. Dok se neki brinu zbog sadržaja žive u tuni i imaju određene etičke nedoumice, jedenje tune s vremena na vrijeme neće nikome naštetiti, čak naprotiv. Ipak, tzv. bijela tuna je najbolja u smislu zdravstvenih prednosti. Za optimalan okus i teksturu, nemojte je čuvati duže od pet godina nakon datuma proizvođača “najbolje upotrijebiti do”.

Suhe mahunarke

Službeno, sušene mahunarke mogu se čuvati godinu dana. U stvarnosti, sušene mahunarke se mogu jesti i nakon nekoliko godina, ako ih dovoljno dugo “namočimo” i dugo kuhamo. Svestrane i pune blagodati, izvrsno se slažu sa stvarima poput tvrdo kuhanih jaja ili konzervirane tune.

Tamna čokolada

Što je čokolada tamnija, to će duže trajati. Jedite je takvu kakva jest, otopite je da ukrasite voće u konzervi ili napravite izvrsnu toplu čokoladu. Toplina je neprijatelj tamne čokolade – dok bi trebala trajati nekoliko godina na temperaturama do oko 23° C, trajat će čak pet godina ako termometar počiva između 15° i 18° C.

Kukuruzni škrob

Dobro očuvan kukuruzni škrob može trajati neograničeno dugo. Ovaj svestrani sastojak može se koristiti za izradu brojnih vrsta kolača, kolačića i umaka. Ili dodajte malo vode i napravite ‘plastelin’ da zabavite djecu.

Suho voće

Suho voće može se čuvati do godinu dana u vašoj smočnici. Prepuno vitamina i minerala, sušeno voće je odličan međuobrok za put. Dovoljna je mala šaka za podizanje energije, a još je bolje u kombinaciji s nekoliko orašastih plodova.

Tjestenina

Svi vole tjesteninu, a vi je lako možete pretvoriti u cjeloviti obrok. Dodajte konzervu umaka od paradajza, konzervu tunjevine, malo začinskog bilja i začina, sol, biber i spremni ste! Suha tjestenina može se čuvati do dvije godine.

Pekmez

Budući da je jako sladak, pekmez će dugo ostati dobar, čak i nakon što se otvori. Možete ga čak i čuvati do godinu dana nakon isteka roka valjanosti. Osim što je ukusan na tradicionalnoj kriški tosta, džem se može koristiti za ukrašavanje domaćih kolačića, kolača i krafni koje biste rado pripremali da prođete vrijeme.

Zob

Zobene pahuljice ostaju dobre gotovo 10 mjeseci. Napravite klasičnu zobenu kašu s džemom ili isprobajte recept za granolu napravljenu od vašeg sušenog voća. Od zobi se također mogu napraviti ukusni kolačići.

Ulje

Maslinovo ulje, kao i većina drugih biljnih ulja, ima rok trajanja od jedne do dvije godine.

Ukiseljeno povrće

Započnite s umjetnošću lakto-fermentacije, prilično jednostavnom metodom konzerviranja. U većini slučajeva trebat će vam samo malo vode, malo soli i staklena posuda u koju ćete pohraniti povrće nakon što slijedite nekoliko osnovnih koraka. Zapravo, jedan posjet trgovini pružit će vam sve što vam je potrebno za pripremu hrane koja će trajati mjesecima.

Med

Premda se med često prodaje s datumom “najbolje potrošiti do …” (obično negdje između dvije i pet godina od trenutka pakiranja), to je zato što s vremenom može potamniti i formirati kristale šećera – savršeno bezopasne, ali nekim potrošačima neugodne. Čisti, 100 posto nerazrijeđeni med u neotvorenoj staklenci (koju čuvaš podalje od topline) možete jesti godinama, decenijama, vjerojatno stoljećima 🙂

Riža

Riža je vrlo svestrana. Dodajte malo ulja, malo začinskog bilja, malo proteina iz konzerve i vaše ukusno lakto-fermentirano povrće i imat ćete potpuni obrok bez napuštanja kuće. Bijela riža može se čuvati gotovo neograničeno dugo, pod uslovom da je pohranjena u dobro zatvorenoj posudi i zaštićena od svjetlosti.

Sol

Ovaj začin je nepokvarljiv. Budući da je mineral, sol nikada ne stari. Stoga ne brinite o promjenama okusa ili izgleda.

Osušeno bilje

Nemojte pogriješiti – “osušeno” ne znači “vječno”. Vaše bilje, začini, sjemenke i začinsko bilje s vremenom će se pokvariti, a okusi će im se promijeniti. Ipak, začini mogu ostati dobri između jedne i četiri godine, ovisno o korištenoj metodi sušenja.

Umak od paradajza

Bilo da je domaći ili kupljen, umak od paradajza neophodan je za pripremu finog obroka dok ste kod kuće. Neotvoren, umak od paradajza čuva se do dvije godine. Stoga napravite zalihe i imat ćete dovoljno hrane za dugo vremena bez potrebe da izlazite iz kuće.

Šećer

Poput soli, šećer je vrlo svestran i može se koristiti u gotovo svakom receptu. Šećer pohranjen u odgovarajućoj ambalaži ostat će dobar i do pet godina. Svakako ga držite podalje od izvora vlage i topline, piše Radio Sarajevo. 

spot_img

Povezani postovi

Uzimate antibiotik bez recepta? – Evo zašto je to jako opasno

Svjetska sedmica svjesnosti o antibioticima se već niz godina obilježava...

Ova biljka odlično pročišćava zrak u prostoriji: Ako odjeću sušite u kući, nabavite je

Naučnici iz NASA-e tvrde da sobne biljke mogu značajno...

Facebook Messenger uvodi HD videopozive i AI pozadine

Meta je najavila niz poboljšanja za svoju aplikaciju Facebook...

Ovo su prvi znakovi slabog imuniteta: Evo savjeta kako da ga ojačate

Imunološki sistem je prva linija odbrane organizma od raznih...