Narodna skupština RS-a izglasala budžet za narednu godinu u iznosu od 5,3 milijarde KM

/

Narodna skupština RS-a svojila je, po hitnom postupku, budžet Republike Srpske za 2023. godinu u iznosu od 5,383 milijarde KM, kojim su, između ostalog, planirana povećanja plata i penzija, kao i izdvajanja za boračke i brojne druge kategorije stanovništva.

Novi budžet je za 873 miliona KM veći u odnosu na drugi rebalans budžeta za ovu godinu.

Od ukupno 58 prisutnih poslanika u skupštinskoj sali, glasalo je 57, a novi budžet podržalo je njih 50, protiv su bila dva, a uzdržano pet.

Po hitnoj proceduri je, kao propratni akt, usvojen i Zakon o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2023. godinu.

Narodna skupština je, u nastavku 37. posebne sjednice, usvojila Program ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2023-2025. godina, po hitnom postupku.

U obrazloženju ovog dokumenta je navedeno da se, u skladu sa Smjernicama Evropske komisije i identifikovanim oblastima u kojima je potrebno sprovesti reforme, strukturne mjere za period 2023. – 2025. godine po ključnim oblastima.

Ove oblasti odnose se na unapređenje upravljanja javnim finansijama u Republici Srpskoj, zelenu tranziciju, digitalnu transformaciju, unapređenje poslovnog okruženja i smanjenje neformalne ekonomije, istraživanje i razvoj.

Među ključnim oblastima su i reforme ekonomske integracije, reforme tržišta energije i tržišta transporta, poljoprivreda, industrija i usluge, obrazovanje i vještine, zapošljavanje i rad, socijalna zaštita i inkluzija, reforma zdravstvenog sistema, kao i jačanje turističkog sektora i povećanje turističkog prometa.

Narodna skupština usvojila je i tri odluke – Odluku o dugoročnom zaduživanju RS-a za 2023. godinu, Odluku o kratkoročnom zaduživanju RS-a emisijom trezorskih zapisa za 2023. godinu i Odluku o iznosu garancija koje može izdati RS u 2023. godini.

Izvor: Klix

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Vlada Federacije BiH dodjeljuje 2,3 miliona litara dizela poljoprivrednicima

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva saopćilo je da...

Most je davno gotov: Kada će konačno biti završen granični prijelaz u Gradišci

Zbog velikih gužvi na Graničnom prijelazu Gradiška, i građani...

Snažan zemljotres pogodio BiH, još nema podataka o jačini

Snažan zemljotres pogodio je Bosnu i Hercegovinu, a prema...

Još danas hladnije, od sutra lagani rast temperatura

U Bosni pretežno oblačno vrijeme većinom sa slabom kišom....