Cijene nafte porasle treću sedmicu zaredom

/

Na svjetskih tržištima cijene nafte su porasle i prošle sedmice, treću zaredom, jer se trgovci plaše slabosti ponude, premda bi zbog usporavanja rasta privrede mogla oslabiti i potražnja.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 2,9 posto, na 98,57 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,7 posto, na 92,60 dolara.

Tržišta su protekle sedmice balansirala između straha od recesije i slabije potražnje, nakon podizanja kamatnih stopa u SAD-u i eurozoni, i bojazni da će skori embargo EU-a na rusku naftu dodatno stanjiti ionako nedostatnu ponudu.

Početkom decembra stupa na snagu zabrana uvoza ruske nafte u EU

Zabrana uvoza ruske nafte u EU trebala bi stupiti na snagu 5. decembra, a skupina najrazvijenijih privreda svijeta G7 još raspravlja o limitu cijene ruske nafte koji bi ipak trebao ostaviti prostora za trgovinu ruskim barelima izvan EU-a.

Komercijalne zalihe u SAD-u istodobno padaju, a Washington je zaključio program prodaje nafte iz strateških rezervi. Dodatnu potporu cijenama pružio je i slabiji dolar, koji može dodatno potaknuti potražnju budući da jača kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

“Blaga slabost dolara i nadolazeća zabrana prodaje ruske nafte svakako podupiru cijene i fokus se pomiče sa straha od recesije na teškoće u opskrbi”, rekao je analitičar PVM Oil Associatesa Tamas Varga.

Kina i korona

Podršku cijenama nafte pružile su i vijesti da bi Kina mogla ublažiti ograničenja povezana s politikom nulte tolerancije prema COVID-u, što bi potaknulo rast njene privrede, a time i potražnje za naftom.

Broj slučajeva zaraze COVID-19 u Kini porastao je na najvišu razinu od augusta, ali bivši dužnosnik za kontrolu bolesti rekao je da će Peking uskoro značajno izmijeniti politiku prema virusu.

S druge strane, proizvodnja članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) pala je u oktobru prvi puta od juna, a kartel već crpi 1,36 miliona barela dnevno manje nego što je zacrtao.

Nakon što su prošle godine cijene nafte skočile više od 50 posto, zahvaljujući oporavku privrede od koronakrize, od početka ove godine porasle su više od 20 posto, što je ponajviše posljedica rata u Ukrajini.

Izvor: Radiosarajevo.ba

 

Povezani postovi

“Fatalna ujna” i nećak dobili 11 godina i 10 mjeseci za ubistvo njenog muža

Na Županijskom sudu u Splitu objavljena je presuda "fatalnoj...

Uznemirujući sadržaj / “Završit ću kao Nizama”. Supruga bivšeg reprezentativca Hrvatske podijelila snimak na kojem je tuče

Nasilje nad ženom, bivšom suprugom bivšeg hrvatskog rukometnog reprezentativca...

Trostruki ubica Alen R. izvršio samoubistvo u zatvoru: Među njegovim žrtvama i dijete

Alen R, trostruki ubica porijeklom iz Bosne i Hercegovine,...

Čak 90 odsto radnika jedne branše radi na crno

Velika većina kućnih pomoćnica i pomoćnika u Njemačkoj radi...