Razvoj i proširenje akreditacije labaratorije JP RAD d.d.

/

JP RAD d.d. Tešanj u okviru svojih djelatnosti posjeduje i vlastitu akreditovanu labaratoriju od strane Instituta za akreditaciju BiH (BATA).

Prethodni period uposlenici labaratorije aktivno su radili na pripremi za obnavljanje akreditovanih parametara (ukupno 25) i dodatnom proširenju akreditacije na dodatnih 8 parametara.

Komisija iz Federalnog ministarstva PVŠ bila je u posjeti 29.09.22. i produžila rješenje, dok je komisija Instituta za akreditaciju boravila 03. i 04.11.2022. u prostorijama labaratorije i nadzorno ocjenjivanje ocijenila USPJEŠNIM.

Osim toga labaratorija je prethodno ovoj akreditaciji izvršila nabavku spektrofonometra Lambda 365+ koji služi za mjerenje aniona i kationa u UV/VIS području rada pri talasnim dužinama od 190 nm do 1100 nm. Sa njim se mogu mjeriti svi parametri koji zadovoljavaju ovaj raspon talasnih dužina. U našoj laboratoriji , trenutno radimo na njemu sljedeće parametre:

  • Amonijak
  • Nitriti
  • Nitrati
  • Željezo
  • Sulfati
  • Hrom (VI)
  • Ortofosfati
  • Ukupni fosfor i
  • Boja

Ove parametre radimo u vodi za piće i u otpadnoj vodi, a svi navedeni parametri su sada uspješno i akreditovani. Osim naših internih potreba naša labaratorija nudi i eksterne usluge kontrole.

Čestitamo prvenstveno uposlenicima naše labaratorije, kao i svim ostalim koji su direktno ili indirektno dali doprinos razvoju ove naše djelatnosti.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Doboj Jug: Potpisani ugovori za općinske stipendije

Danas su u Sali vijeća Općine Doboj Jug uz...

Javni parking u Tešnju dobio punjač za električne automobile

U rad je pušten punjač za električne automobile na...

Drugi u BiH: Ko je vozač iz Maglaja koji ima dug od 88.117 KM na ime neplaćenih kazni

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH...

Tešanj: Zbog Kraljevog brda pljušte krivične prijave

Gola sječa 18 hektara visokokvalitetne šume zbog izgradnje odlagališta...