Hit dijeta skida kilograme i ubrzava metabolizam, a ne uključuje gladovanje

/

Fleksitarijanska dijeta, uz mediteransku i DASH dijetu, na glasu je kao jedna od najboljih na svijetu, a podrazumijeva drastično smanjenje unosa mesa.

Sam naziv ”fleksitarijanstvo” nastao je prije više od nekoliko decenija, a koristi se za ljude koji se većinu vremena hrane prema vegetarijanskim načelima, ali povremeno ipak posegnu za mesom, bez obzira na to je li riječ o društvenim i kulturnim razlozima ili se radi isključivo o zadovoljavanju njihovih nutritivnih potreba.

S obzirom na to kako je fleksibilnost temeljno načelo fleksitarijanstva, u ovoj dijeti nije strogo definisano koliko puta sedmično je dozvoljeno konzumirati meso, navode nutricionisti. Važno je samo da prehrana većinom bude temeljena na biljnim namirnicama, a da meso bude konzumirano tek rijetko i više kao prilog, a nikako ne kao glavna prehrambena namirnica.

Kako izgleda fleksitarijanska dijeta?

Glavna karakteristika fleksitarijanske dijete jest u hrani koja ”zamjenjuje meso”, odnosno namirnicama koje većinom konzumiraju vegetarijanci. To uključuje tofu, soju, mahunarke, orašaste plodove, sjemenke i jaja. Uz spomenute izvore proteina, ključno je unositi veliku količinu voća i povrća, cjelovitih žitarica kao i ponekad nahraniti tijelo mliječnim proizvodima s niskim postotkom masti.

Dakle, nutricionisti naglašavaju kako je glavni cilj ovog režima prehrane dati prednost namirnicama biljnog porijekla, ali ne u potpunosti izbaciti one životinjskog. Njima, kako kažu, možemo obogatiti prehranu, ali važno je da se cijeli jelovnik nipošto ne bazira na mesnim proizvodima.

Podstiče mršavljenje i ubrzava metabolizam

Zahvaljujući učinkovitom djelovanju, ova dijeta podstiče mršavljenje, ubrzava metabolizam, dokazano skida neželjene kilograme, ali i pridonosi zdravlju organizma u cjelini. Kako potvrđuju stručnjaci, fleksitarijanstvo može poslužiti kao jedna od najboljih dijeta za mršavljenje, zbog čega je odličan izbor za one s viškom kilograma, ali jednako je tako učinkovita i kod održavanja idealne tjelesne težine.

Kada je riječ o fleksitarijanskoj dijeti, preporučeni dnevni unos kalorija kreće se oko 1.500 kalorija, što omogućuje postupno i zdravo mršavljenje uz dugoročno usvajanje spomenutog načina prehrane. Dijeta je podijeljena u tri glavna obroka i dva međuobroka, a pritom je važno pratiti osnovno pravilo, u kojem je meso tek maleni dio obroka, a jelovnik se prvenstveno temelji na biljnim namirnicama.

Dobra stvar kod ove dijete jest činjenica da fleksitarijanska dijeta ne podrazumijeva izbacivanje nijedne grupe namirnica iz prehrane pa se tako ne trebate odricati hrane koja je možda nezdrava, ali u njoj uživate. Ipak, potrebno je imati mjeru i ne pretjerivati s konzumacijom takvih ”nezdravih” namirnica.

(Index)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Pogledajte kako Enis Bešlagić pogađa hrvatske riječi: ‘Šta su pikule, bona?’

Enis Bešlagić (49), poznati glumac iz Bosne i Hercegovine,...

Jabučni ocat doprinosi mršavljenju i regulira šećer u krvi?

Pretilost postaje rastući globalni problem, a u želji da...

“Good Dude”: Anil Melunović Anchy predstavio pjesmu i spot

Anil Melunović Anchy predstavio pjesmu i spot “Good Dude”:...

Romi danas slave svoj najveći praznik Đurđevdan

Romi danas slave Đurđevdan (Ederlezi), jedan od svojih najznačajnijih...