U BiH će 2070. godine više od 40 posto stanovištva biti starije od 65 godina

/

U Sarajevu je u organizaciji Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini i Ambasada Republike Češke u Bosni i Hercegovini održana konferencija “Efekti demografskih promjena na pružanje javnih usluga – slučaj Bosne i Hercegovine”.

Na konferenciji su se obratili John Kennedy Mosoti UNFPA predstavnik za BiH, Ivana Hlavsova, ambasadorica Republike Češke u BiH, Dr. Tomáš Kučera, zamjenik šefa Katedre za demografiju i geodemografiju na Prirodno-matematičkom fakultetu Karlovog univerziteta u Pragu i Doc. dr. Faruk Hadžić, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology.

Prvi se obratio John Mosoti koji je naglasio da je riječ o veoma značajnom projektu koji će skrenuti pažnju na sve izraženiji problem pada stanovništva u BiH. Istakao je da je neophodno sto prije poduzeti konkretne korake posebno u oblasti brige za djecu. Dodao je i da je neophodno više uključiti žene u radnu strukturu BiH, te da je ženska radna snaga “jedina nada” za očuvanje ekonomije i privrede u našoj zemlji.

Iznio je, prema njegovim riječima “šokantan podatak” kako će prema projekcijama 2070. godine više od 40 posto stanovništva BiH biti starije od 65 godina.

Ambasadorica Češke Republika Ivana Hlavsova je istakla kako u Bosni i Hercegovni trenutno nije najveći problem politička situacija nego odlazak mladih. Dodala je kako će Češka nastaviti sa podrškom BiH te podsjetila da je naša zemlja jedna od 6 država koje su prioriteti češke politike-

Dr.Tomaš Kučera je naveo da je današnja konferencija zapravo “upozorenje” te da se mora reagovati “već danas jer već kasnimo”. Dodao je da je BiH zapravo izgubila svoj reproduktivni potencijal i da se suočava sa rapidnim starenjem stanovništva. Upozorio je da je bez migracija nemoguć ponovni rast stanovništva u BiH.

Doc dr. Faruk Hadžić je prezentovao izvještaj te pojasnio kako se sastoji iz dva dijela; prvog u kome se iznosi trenutno stanje sa projekcijama, te drugog u kome se nalaze preporuke za rješenja. Naveo je da je pored kretanja stanovništva jedno od rješenja “povećanje produktivnosti radnika”. Upozorio je da će se BiH suočiti sa problemom nedostatka radno sposobnog stanovištva.

“Neophodna je reforma platnog sistema, mora se smanjiti jaz između bruto i neto plaće”, istakao je Hadžić i dodao kako će BiH morati liberalizovati tržište rada jer će, po svemu sudeći, jedino rješenje biti uvoz radnika iz inostranstva.

U izvještaju se detaljno analizira prognoza stanovništva za BiH te utjecaji na penzioni, zdravstveni i obrazovni sistem. Također analizom se obuhvaća stopa rasta BDP. Kompletan izvještaj možete pogledati ovdje.

Izvor: Klix

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja, evo do kada ih možete zamijeniti

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...

Influenserica Adna Helić se oglasila nakon izlaska iz pritvora: “Čista savjest…”

Influenserica Adna Helić, koja je privedena u sklopu akcije...

Parlamentarci iz BiH diskutovali o pravednoj energetskoj tranziciji

Peti panel Energetskog samita 2024 u Neumu okupio je...

Zapečaćeno šest objekata, izrečene kazne od 36.900 KM

Poreski inspektori su na području Tuzlanskog kantona zapečatili šest...