Studira i bavi se ovčarstvom: Putuje satima da pomogne roditeljima

/

Mladi ljudi se danas rijetko odlučuju da ostanu na selu i bave se ovčarstvom a da istovremeno studiraju i putuju svaki dan skoro četiri časa, no jedan takav primjer je Nemanja Savić (21) iz Jezera, student druge godine Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci.

Ovaj mladić je za “Nezavisne” pričao o tome kako je uz oca i majku na njihovoj farmi odmalena radio oko ovaca, gdje se rodila i ljubav prema ovom pozivu.

“Završio sam osnovnu školu u Jezeru, sa željom da upišem srednju veterinarsku školu, a za to sam najviše imao podršku djeda Nikole te sam je upisao u Banjaluci i uspješno završio. Dvije godine sam bio u srednjoškolskom domu, ali sam shvatio da mi je teško tu boraviti jer sam jedva čekao petak da idem kući, zbog čega sam i odlučio da putujem”, kaže Savić te dodaje da se nakon toga opredijelio za Poljoprivredni fakultet u Banjaluci, smjer Stočarstvo i animalna proizvodnja.

On ističe da je odlučio putovati nekoliko sati kako bi mogao pomoći ocu i majci da rade oko ovaca i druge stoke.

“Recimo, predavanja imam tri-četiri dana sedmično i da sam ostajao preko vikenda onda bi oni morali više raditi, zbog čega sam se odlučio da putujem. Putujem otprilike po dva sata ujutru i uveče. Ustajem ujutru u pet sati, a vraćam se kući oko tri popodne. Recimo, u sezoni kad se ovce janje moraš biti prisutan čak do dva-tri sata poslije ponoći, tako da sam se opredijelio da ipak svaki dan dolazim kući”, priča Savić te dodaje da odgaja i šarplanince, kojima je potrebna dodatna pažnja i stalni rad s njima.

Kaže da nije lako raditi ovaj posao jer je aktivan 24 časa i odgaja živa bića kojima mora biti posvećen da bi sve bilo kako treba.

“Ipak, kad vidiš šta si postigao bude ti drago i daje ti dodatnu motivaciju da nastaviš da proširuješ i unapređuješ sve to. Sve u svemu, to je čar života na selu”, dodaje on.

Inače, ova šestočlana porodica ovčarstvom se bavi još otkad je Nemanja imao pet godina, a trenutno imaju 130 ovaca, dok u budućnosti uz farmu planiraju pokrenuti i seoski turizam na obali Plive, gdje su i smješteni.

Nemanja smatra da omladina i drugi koji odlaze sa sela ne idu svojom voljom, već misle da ima nešto bolje i lakše, ali se za kratko vrijeme uvjere da to nije baš tako i shvate da to nije rješenje te se vraćaju na selo.

Kako kaže, oni imaju veliku podršku i od načelnice opštine, bilo da je riječ o podsticaju za ovce ili za plasteničku proizvodnju.

Snežana Ružičić, načelnica opštine Jezero, izražava veliko divljenje prema ovoj porodici koja živi samo od poljoprivrede.

“Porodica Savić ima četvoro djece, a i majka Nedeljka je odnedavno počela primati 750 KM, što je nova mjera Vlade RS za pomoć višečlanim porodicama. Pored toga što imaju farmu Savić, koja se bavi ovčarstvom, majka Nedeljka se počela baviti proizvodnjom jaja i plasteničkom proizvodnjom. Oni su izuzetno vrijedna porodica koja živi od poljoprivrede”, kaže Ružičićeva za “Nezavisne“.

Ona naglašava da je njihov sin Nemanja jedinstven primjer: svaki dan putuje, iako ima besplatan smještaj u domu.

“On kaže da ne može ostaviti majku i oca da rade sami i to je rijedak primjer mladića koji želi doprinijeti porodici i društvu”, zaključila je Ružičićeva.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Zbunjujuća statistika: U BiH sve manje građana, a sve više birača?

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine, u Bosni...

Komisija za borbu protiv korupcije zakazala javna saslušanja, zašto je pod lupom Institut za mjeriteljstvo BiH

Komisija za borbu protiv korupcije Parlamentarne skupštine Bosne i...

Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca, evo šta očekuju poslodavci

Poslodavci su tražili da se na narednoj sjednici Ekonomsko-socijalnog...

Oduzet arsenal oružja, detonatori i droga, muškarac završio iza rešetaka

Policija je uhapsila Ž.S. iz Ugljevika kojem je određen...