Recesija reže narudžbe iz BiH

/

Recesija i privredna kriza u Evropskoj uniji dovela je do toga da se narudžbe iz ovih zemalja u narednom periodu smanje, te se kompanije iz BiH već suočavaju s radom sa smanjenim kapacitetom.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore RS, kazao je za “Nezavisne” da su mnoge firme iz Republike Srpske po ugovaranju količina za sljedeću godinu smanjile planove za 10 do 15 odsto.

“To su uglavnom firme iz oblasti metalne i elektro industrije. Generalno, očekuje nas recesija iduće godine i ovo nikako nije dobro po našu privredu, jer smo mi veoma mali i na kraju smo lanca. Ako ta kriza bude onakva kako se najavljuje, prva na udaru će biti naša privreda, jer smo mi drugi ili treći dobavljač”, pojašnjava Ćorić.

Dodao je da će firme iz zemalja Evropske unije potencirati da zaposle kapacitete iz svojih zemalja, a da firme iz drugih država budu u rezervi.

“U svakom slučaju, ovo nije nimalo ohrabrujuće, ali kako će biti, teško je prognozirati. Očekuje se velika energetska kriza, koja će povlačiti posljedice i na druge, prije svega prerađivačku industriju. Ona će podstaći inflaciju i veću potrošnju”, naveo je Ćorić.

Slično priča i Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH, koji za “Nezavisne” kaže da će se recesija iz Evropske unije osjetiti u Bosni i Hercegovini.

“Posebno će to biti izraženo u Njemačkoj, a naš glavni spoljnotrgovinski partner jeste ova država. Recesija se već osjeti u nekim industrijama. Drvna industrija već osjeti recesiju, jer su smanjene narudžbe, a u narednom periodu to isto možemo očekivati i u drugim industrijama”, kazao je Smailbegović.

Prema njegovim riječima, definitivno se očekuje pad poslovnih aktivnosti što se tiče narudžbi iz Evropske unije.

“Mislim da su narudžbe manje za nekih 30 odsto. Negdje su manje, negdje veće. Ovo će veoma loše uticati na privredu u Federaciji. Zna se šta znači kada padne promet firmama. Imamo i opravdan pritisak da na ovo povećanje cijena poslodavci povećaju plate. Privreda je u jednoj veoma nezgodnoj situaciji. Sa jedne strane, imamo pritisak na povećanje plata zbog inflacije, a sa druge pad narudžbi. Mislim da je jedan težak period ispred nas”, naglasio je Smailbegović.

Inače, podaci Spoljnotrgovinske komore BiH govore da je u devet mjeseci ove godine obim razmjene sa Evropskom unijom 67,7 odsto ukupne razmjene ili oko 24 milijarde KM, što je za oko šest milijardi KM više u odnosu na isti period prethodne godine.

“Izvoz je oko 10 milijardi, a uvoz 14 milijardi, te je ostvaren deficit u razmjeni od oko četiri milijarde KM, što je više za oko 1,2 milijarde u odnosu na isti period prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je 72 odsto i manja je za 1,3 odsto u odnosu na devet mjeseci prošle godine”, rekli su ranije u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Izvor: Akta

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Snijeg opet u BiH, evo u kojim predjelima

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno...

U mesnicama u BiH svega 25 posto domaćeg mesa

Uvoz mesa u Bosnu i Hercegovinu nadmašuje izvoz deset...

Cijene namirnica iz aprila ove i prošle godine: Skuplji kafa, riža i meso, evo za koliko

Cijene hrane već nekoliko godina zadaju najviše glavobolje prosječnoj...

Ekonomija u BiH će rasti, ali nema napretka bez dubokih reformi

Ekonomija Bosne i Hercegovine će i ove godine rasti,...