Završetak izgradnje tri dionice autoputa na relaciji Zenica-Žepče tokom 2024. godine

/

Trasa autoceste poddionica Ponirak – Vraca je dio dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica) koja se na sjeveru nastavlja na poddionicu Vranduk – Ponirak i na jugu na poddionicu Tunel Zenica – Donja Gračanica i dio je evropske cestovne trase, koridora 5C, koji će povezati Budimpeštu preko Osijeka i Sarajeva sa lukom Ploče.

Trenutno su u izgradnji još tri poddionice na relaciji Zenica-Žepče čiji se završetak i puštanje u rad očekuje 2024. godine. Tako će za dvije godine korisnici imati mogućnost voziti autocestom bez prekida na dužini od oko 130 kilometara, od Bradine na ulazu u Hercegovinu do Poprikuša nadomak Žepča. Trenutno se gradi 20 kilometara autoputa. Izgradnjom ovih poddionica bit će omogućen bolji pristup manjim gradovima, poboljšanje bh. turističke rute i unaprjeđenje trgovinskih tokova između zemalja regiona što će pozitivno utjecati na ekonomiju Bosne i Hercegovine. Puštanjem u promet tunela Zenica, put između Zenice i Žepča bit će sigurniji, ali i kraći za šest i po kilometara. “Trenutno su u toku intenzivni radovi u tunelu Zenica koji je prvobitno trebao biti dug 2 400 metara. Zbog uočenih problema na terenu  prilikom izgradnje odlučeno je ipak da dužina tunela bude 3.360 metara. Trenutno se izvode radovi na betoniranju sekundarne obloge dok su prije godinu dana završeni svi radovi na iskopu tunela. U naredna tri mjeseca radit će se na pripremi odvodnje I na izgradnji kolovozne konstrukcije”, kazao je Ahmed Mušija, Šef projekta na izgradnji poddionice Ponirak-Vraca.

Ukupna vrijednost ugovora za izgradnju poddionice Ponirak – Vraca je 69.508.325,70 EUR-a sa PDV-om. Sredstva su osigurana putem Evropske investicijske banke (EIB) u visini od 50 miliona eura i bespovratnim sredstvima Evropske unije u visini od 19 miliona eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan, piše Zenica Info. 

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Inspektori Porezne uprave FBiH zapečatili tri objekta u TK

Inspektori Porezne uprave FBiH - Kantonalnog poreznog ureda Tuzla...

Sprječavanja izborne krađe: Tešanj među općinama u kojima će biti uvedeni skeneri

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine usvojila je...

Meteorolozi i danas najavljuju pljuskove

U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno vedro. Po...

Hiljade adresa i brojeva građana BiH objavljeno na internet imeniku

Privatni brojevi telefona i adrese oko 10.000 građana Bosne...