Od iznadprosječne topline do zimske hladnoće krajem nedjelje

/

Prema pisanju Harisa Babića, mladog meteorologa ovakvo vrijme je uvod u drugu dekadu ovog klimatološki zimskog mjeseca. Tako uz kombinaciju vlažnog zraka u sklopu polja niskog pritiska nad Sredozemljem i Jadranom te dolaskom i upadom hladnijeg zraka iz centralne Evrope, pred nama je nadasve meteorološki turbulentan i zanimljiv vikend.

Sinoptička karta to i otkriva

Novo izraženo polje niskog pritiska na Sredozemlju i Jadranu dosta će utjecati na vrijeme kod nas ovog vikenda.

Subota u toku dana dosta oblačna. Bit će i kiše ponajviše južni, sjeverni, sjeverozapadni i zapadni predjeli BiH. Bit ćemo još i temperaturno iznad prosjeka za doba godine kao posljedica usisavanja toplog zraka ka nama ispred polja niskog pritiska na zapadu Sredozemlja koje je vladalo tokom petka.

Tako će najtoplije biti u istočnim krajevima i na krajnjem jugu i do oko 15 stepeni Celzija dok će na sjeverozapadu zemlje prijepodne biti najtopliji dio dana a onda stiže pad temperature zraka te bi kiša u noći i do nedjelje ujutro tamo prešla u snijeg uz šanse i za stvaranje tanjeg snježnog pokrivača.

Dakle ovo izraženo polje niskog pritiska će za sobom povući dosta hladniji zrak koji će već vladati centralnom Evropom pa će već drugog dana vikenda u mnogim predjelima kod nas biti sve hladnije uz vjetar koji će okrenuti na sjeverne smjerove a očekuje se i spuštanje snježne granice.

Od jutra i u toku dana uz prisutnost vlažnog vazduha u sklopu niskog pritiska nad nama, snijeg se očekuje u brdsko planinskim predjelima a susnježice i snijega bi moglo biti i skroz u nižim. Tako bi to ako Bog da bio prvi snijeg u nekim nizinama ove sezone. (akumulacija snijega do kraja nedjelje slika 3 )

Međutim padavine u toku i do kraja dana slabe te prestaju ali zbog daljeg prisustva vlažnog zraka i u noći na ponedjeljak te u ponedjeljak valja još očekivati malo snježnih padavina u Bosni.

Nakon ovog jačeg prodora hladnog zraka, prva dva dana naredne hefte bi svakako onda bila dosta hladna a uz razvedravanje u utorak ujutro bi uslijedio i prvi jači mraz sa minusima.

Sredinom sedmice ima izgleda za malo višu temperaturu i porast temperature zraka po visini te novu ciklonu u Sredozemlju što bi donijelo i nove padavine kod nas oko četvrtka te onda i ponovo upad hladnijeg zraka te moguće nove snježne padavine. Kako će se sinoptička situacija postaviti ostaje da vidimo s obzirom da se radi o još podaljim projekcijama meteoroloških modela, pa i pouzdanost samim time opada – piše Haris Babić, mladi meteorolog.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Maturantima srednje škole dijele po 200 KM

Nastavljajući aktivnosti, koje su sklopu seta mjera podrške mladim...

Inspektori Porezne uprave FBiH zapečatili tri objekta u TK

Inspektori Porezne uprave FBiH - Kantonalnog poreznog ureda Tuzla...

Sprječavanja izborne krađe: Tešanj među općinama u kojima će biti uvedeni skeneri

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine usvojila je...

Meteorolozi i danas najavljuju pljuskove

U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno vedro. Po...