Hašim Mujanović: Dijaspora iz Zavidovića je druga po veličini u BiH

/

Posljednji mjesec u godini je obično vrijeme kada se sumiraju rezultati koji su postignuti. Upravo iz tog razloga smo posjetili Gradsku upravu Zavidovići i u direktnom razgovoru sa gradonačelnikom Hašimom Mujanovićem pokušali saznati šta je to obilježilo 2022. godinu ali i šta su planovi za narednu 2023. godinu.

Sa gradonačelnikom smo razgovarali i o proteklim izborima u našoj zemlji, problemima koji muče ovaj grad i njegove stanovnike, ali i o privrednim kretanjima.

Kako smo saznali od Hašima Mujanovića trenutno se na evidenciji Službe za zapošljavanje nalazi 5981 nezaposlena osoba. S druge strane u proteklom periodu zabilježena je veća potražnja za radnicima različitih profila od strane privrednih subjekata. Gradonačelnik je iskoristio ovu priliku i da pozove poslodavce na poštivanje radničkih prava.

Kako kaže tokom razgovora u vremenu pandemije izazvane koronavirusom na području Zavidovića registrovano je 30 novih obrta/djelatnosti, što najbolje govori o poslovnoj klimi u ovoj zajednici. Kako je za ZOS radio pojasnio Hašim Mujanović osim privrednih poticaja pažnja Gradske uprave je usmjerena i na poljoprivrednike i najveći problem trenutno predstavlja nepostojanje planske sistematskog umrežavanja poljoprivrednika što bi doprinijelo njihovoj konkurentnosti na tržištu.

Kao i mnoge sredine u našoj zemlji i Zavidovići se součavaju sa trendom odlaska ljudi. Prema riječima Hašima Mujanovića Zavidovići su drugi grad u BiH, poslije Bihaća po brojnosti dijaspore.

O čemu smo još razgovarali sa gradonačelnikom Hašimom Mujanovićem poslušajte u našoj emisiji.

Povezani postovi

Samir Bajrić podnio ostavku na mjesto predsjednika Mjesne zajednice Šije

Nakon što je prošle godine Jasmin Čajić dao ostavku...

Firma ADENAL Jelah prijatelj Mješovite srednje škole Tešanj

U okviru projekta "Jedan privrednik, jedna učionica", kojeg provodi...

Maglajlije obradovale više od 100 pacijenta u Općoj bolnici Tešanj

Ko od vas osvane u miru i sigurnosti svoga...

Mirela Buljubašić pristupila Našoj stranci Tešanj

Mirela Buljubašić, magistrica književnosti naroda BiH i b/h/s jezika,...