Najveća greška s pranjem zimskih kaputa i jakni: Može vas skupo koštati

/

Svake godine kada zahladi vadimo iz ormara svoje zimske kapute i jakne. I pritom sebi postavimo pitanje – kada sam ga zadnji put nosila na hemijsko čišćenje? I mogu li ga oprati u mašini za veš?

Dok je kaput ili jakna nova, poslikajte etiketu zajedno s uputama kako ju najbolje očistiti. Etiketa će izblijedjeti, a informacije o sastavu tkanine i pravovaljanom čišćenju bit će zaboravljene.

Nikako ne želite staviti jaknu ili kaput u mašinu – pa čak i na najmanju temperaturu i na najdelikatniji program – ako proizvođač preporučuje isključivo profesionalno hemijsko čišćenje. Vjerujte nam, to je greška koja bi vas mogla skupo koštati – najčešće novog kaputa ili jakne za zimu.

Ako niste sigurni koji je pravilan način za čišćenje vašeg zimskog kaputa ili jakne, ne vjerujete svojim sposobnostima detaljnog uklanjanja nečistoća ili imate proizvod koji ste skupo platili, radije izdvojite novac za hemijsko čišćenje.

Kako oprati parku ili pernatu jaknu?

Provjerite etiketu, no pernate jakne i parke najčešće su sigurne za pranje u mašini za veš. Ne pretrpavajte bubanj – perite jednu po jednu jaknu – na programu za osjetljivo rublje te s tekućim deterdžentom za osjetljivo rublje. Ako perete pernatu jaknu, u bubanj stavite silikonsku ili tenisku lopticu – one će spriječiti grudanje perja u jakni tokom pranja.

Kako oprati jaknu ili kaput od umjetnog krzna?

Provjerite etiketu, no često je kapute ili jakne od umjetnog krzna moguće oprati u veš mašini. Ako je to tačno, okrenite kaput ili jaknu naopako i stavite u perilicu na program za vunu od 30 stepeni s blagim deterdžentom. Kada se kaput ili jakna osuši na zraku, nježno očetkajte umjetno krzno četkom od prirodnih vlakana (ili četkom za ljubimce).

Kako oprati kožnu jaknu ili kaput?

Provjerite etiketu, no kožne predmete obično se preporučuje jednom godišnje odnijeti na hemijsko čišćenje. Ipak, neke nečistoće možete i sami ukloniti. Masna mjesta na rukavima i ovratniku mogu se prebrisati otopinom medicinskog alkohola i vode, octa i vode ili limunova soka i vode, a zatim namazati otopinom glicerina koji će omekšati materijal i produžiti mu trajnost. Kožne se stvari ne preporučuje potapati u vodi.

Kako oprati kaput od vune, tvida i kašmira?

Kaput od vune, tvida i kašmira obično je potrebno odnijeti u hemijsku čistionicu na profesionalno čišćenje minimalno jednom godišnje ili čak dvaput – na početku i kraju sezone nošenja. No postoje stvari koje možete napraviti i sami kako bi vam kaput bio u dobrom stanju što je moguće duže vremena.

Kaput od vune poželjno je očistiti četkom za odjeću nakon svakog nošenja kako biste uklonili nečistoće s površine.

Kaput objesite na kvalitetnu drvenu vješalicu kako težina kaputa ne bi rastegla područje ramena.

Nakon svakog nošenja ispraznite džepove do kraja kako se ne bi objesili, potrgali ili izgubili oblik.

Nemojte savijati kaput jer se na nekim tkaninama mogu stvoriti nabori koje je nemoguće izravnati.

Nemojte kapute uguravati u skučeni ormar s drugim stvarima – dobra cirkulacija zraka u ormaru pomoći će vam da materijal bude postojaniji.

Manje mrlje na kaputu ili jakni uklonite tapkanjem pamučne krpe koju ste prethodno namočili u hladnu vodu o površinu. Nemojte agresivno trljati jer bi taj postupak mogao uništiti materijal, prenosi Zadovoljna.hr.

 

Povezani postovi

Pogledajte kako je otac troje djece stao na kraj bahatim vozačima: “Zlo mi je od divljaka”

Paul Johnson (51), otac troje djece iz Northwicha u...

So u bašti – od plodne zemlje do zbijene pustinje

Upotreba soli u zaštiti biljka, a posebno prekomjernih količina,...

Džem od jagoda pripremite po jednostavnom receptu

Sezona je jagoda, a, osim u svježem izdanju, ovi...

Dijeta s purom dobar je izbor ukoliko se brzo želite riješiti nekoliko kilograma

Palenta ili pura je jeftino starinsko jelo koje se...