Najveća greška s pranjem zimskih kaputa i jakni: Može vas skupo koštati

/

Svake godine kada zahladi vadimo iz ormara svoje zimske kapute i jakne. I pritom sebi postavimo pitanje – kada sam ga zadnji put nosila na hemijsko čišćenje? I mogu li ga oprati u mašini za veš?

Dok je kaput ili jakna nova, poslikajte etiketu zajedno s uputama kako ju najbolje očistiti. Etiketa će izblijedjeti, a informacije o sastavu tkanine i pravovaljanom čišćenju bit će zaboravljene.

Nikako ne želite staviti jaknu ili kaput u mašinu – pa čak i na najmanju temperaturu i na najdelikatniji program – ako proizvođač preporučuje isključivo profesionalno hemijsko čišćenje. Vjerujte nam, to je greška koja bi vas mogla skupo koštati – najčešće novog kaputa ili jakne za zimu.

Ako niste sigurni koji je pravilan način za čišćenje vašeg zimskog kaputa ili jakne, ne vjerujete svojim sposobnostima detaljnog uklanjanja nečistoća ili imate proizvod koji ste skupo platili, radije izdvojite novac za hemijsko čišćenje.

Kako oprati parku ili pernatu jaknu?

Provjerite etiketu, no pernate jakne i parke najčešće su sigurne za pranje u mašini za veš. Ne pretrpavajte bubanj – perite jednu po jednu jaknu – na programu za osjetljivo rublje te s tekućim deterdžentom za osjetljivo rublje. Ako perete pernatu jaknu, u bubanj stavite silikonsku ili tenisku lopticu – one će spriječiti grudanje perja u jakni tokom pranja.

Kako oprati jaknu ili kaput od umjetnog krzna?

Provjerite etiketu, no često je kapute ili jakne od umjetnog krzna moguće oprati u veš mašini. Ako je to tačno, okrenite kaput ili jaknu naopako i stavite u perilicu na program za vunu od 30 stepeni s blagim deterdžentom. Kada se kaput ili jakna osuši na zraku, nježno očetkajte umjetno krzno četkom od prirodnih vlakana (ili četkom za ljubimce).

Kako oprati kožnu jaknu ili kaput?

Provjerite etiketu, no kožne predmete obično se preporučuje jednom godišnje odnijeti na hemijsko čišćenje. Ipak, neke nečistoće možete i sami ukloniti. Masna mjesta na rukavima i ovratniku mogu se prebrisati otopinom medicinskog alkohola i vode, octa i vode ili limunova soka i vode, a zatim namazati otopinom glicerina koji će omekšati materijal i produžiti mu trajnost. Kožne se stvari ne preporučuje potapati u vodi.

Kako oprati kaput od vune, tvida i kašmira?

Kaput od vune, tvida i kašmira obično je potrebno odnijeti u hemijsku čistionicu na profesionalno čišćenje minimalno jednom godišnje ili čak dvaput – na početku i kraju sezone nošenja. No postoje stvari koje možete napraviti i sami kako bi vam kaput bio u dobrom stanju što je moguće duže vremena.

Kaput od vune poželjno je očistiti četkom za odjeću nakon svakog nošenja kako biste uklonili nečistoće s površine.

Kaput objesite na kvalitetnu drvenu vješalicu kako težina kaputa ne bi rastegla područje ramena.

Nakon svakog nošenja ispraznite džepove do kraja kako se ne bi objesili, potrgali ili izgubili oblik.

Nemojte savijati kaput jer se na nekim tkaninama mogu stvoriti nabori koje je nemoguće izravnati.

Nemojte kapute uguravati u skučeni ormar s drugim stvarima – dobra cirkulacija zraka u ormaru pomoći će vam da materijal bude postojaniji.

Manje mrlje na kaputu ili jakni uklonite tapkanjem pamučne krpe koju ste prethodno namočili u hladnu vodu o površinu. Nemojte agresivno trljati jer bi taj postupak mogao uništiti materijal, prenosi Zadovoljna.hr.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Budite spremni za more brzo i lako uz medicinsku dijetu

Veliki broj ljudi upravo u periodu pred ljeto kreće...

Zašto nikada nakon odmora ne biste trebali raspakovati kofere u spavaćoj sobi

Spremanje kofera zna biti vrlo zahtjevno jer ponekad imamo...

Papreno ljetovanje za četvoročlanu porodicu u Makarskoj

Četvoročlana porodica koja se odluči da ovog ljeta sedmodnevni...

U Hitnoj pomoći povećan broj osoba sa ugrizom krpelja

U narednim danima u Bosni i Hercegovini očekuju se...