Zeničko-dobojski kanton u petak dobija novu vladu, status DF-a još nepoznat

/

Predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Dejan Kovačević za petak je sazvao sjednicu Skupštine Zeničko-dobojskog kantona na kojoj bi trebala biti potvrđena imena za novu Vladu ZDK.

Na novoj sjednici Skupštine ZDK zastupnici će glasati o Prijedlogu Odluke o izboru stalnih radnih tijela 9. saziva Skupštine ZDK, ali i o Prijedlogu odluke o potvrđivanju Vlade ZDK.

Imena predloženih ministara od ranije su poznata, a buduća premijerka ZDK Amra Mehmedić, ranije je ista dostavila Skupštini kantona koja će o tome razmatrati u petak.

Kovačević je u izjavi za Klix.ba kazao da će Skupština ZDK na narednoj sjednici najvjerovatnije potvrditi imena koja su predložena za novu Vladu, ali da još uvijek sniu dobili dokument koji se tiče rebalansa budžeta za isplatu jednokratne pomoći građanima u iznosu od 1.080 KM, što je obaveza još uvijek aktuelne Vlade kantona.

“Mi još imamo aktuelnu Vladu koja je donijela tu odluku, ali nismo dobili nikakav dokument vezano za rebalans budžeta kako bismo osigurali ta sredstva. Naravno, vlada ima vremena do petka. Ako nam taj dokument dođe do petka, odluka može biti razmatrana već naredne sedmice. Ako dokument za rebalans budžeta dobijemo do petka, mi bismo odmah nakon te sjednice sjeli i dogovorili korake za novu sjedincu. Ni u kojem slučaju mi to nećemo stopirati jer su ta sredstva namijenjena za pomoć građanima našeg kantona”, poručio je Kovačević.

Za ministra privrede predložen je Samir Šibonjić (NES), a za ministricu finansija Dženana Čišija (DF) , ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu trebao bi biti Vinko Marić (BHI-KF), dok će Ministarstvo unutrašnjih poslova ZDK najvjerovatnije voditi Benjamin Sinanović (SDP).

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta bi trebao biti Boško Jefić (SDP), dok će ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline najvjerovatnije voditi Danijel Pašić (SDP).

Ministarstvo zdravstva pripalo je HDZ-u pa je predložena Tanja Radoš-Kosić, dok je ministarstvo za boračka pitanja pripalo DF-u čiji je kandidat Ibrahim Smajić.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice najvjerovatnije će voditi HDZ-ov Zlatko Jelić, dok je Eldin Hasaničević (NS) kandidat za ministra za pravosuđe i upravu.

Stav Demokratske fronte o nastavku saradnje u koaliciji Šestorke u ZDK još uvijek nije poznat, iako su ranije naglasili da ne žele biti dio priče gdje se nalazi HDZ. Istakli su nekoliko puta da je sloga u Šestorci na tom nivou da bi za proširenje koalicije trebala saglasnost svih političkih subjekata.

Po ovoj raspodjeli HDZ će sa dva ministra biti dio vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu, a da li će DF ostati dio ove priče, još nije poznato, a o tome ništa konkretno proteklih dana nije govorio ni predsjednik Kantonalnog odbora DF-a Goran Bulajić.

Izvor: Klix

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona uspostavila Ured za digitalizaciju

Privredna komora ZDK uspostavila je Ured za digitalizaciju. Ured...

SIPA vrši pretrese u Kantonalnoj bolnici Zenica i teretani u Crkvicama

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i Državne agencije za istrage...

Postignut dogovor o značajnom poboljšanju u organizaciji odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama na području ZDK-a

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona...

ZDK preuzeo isplatu dječijeg doplatka nakon izmjena federalnog zakona

Nakon što je prošle godine donesen federalni zakon kojim...