Prosvjetari, policija i uposlenici javne uprave protestuju pred zgradom Vlade ZDK

/

Uposlenici prosvjete, policije, pravosuđa i javne uprave okupili su se danas ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona u znak mirnog protesta zbog upitne isplate jednokratne pomoći od 1.080 KM.

Nakon što je dio Sedmorke u Zeničko-dobojskom kantonu iskazao nezadovoljstvo zbog isplatne jednokratne pomoći uposlenicima policije, prosvjete, pravosuđa i javne uprave, sindikalne jedinice jučer su odlučile organizovati mirni protest ispeed zgrade Vlade ZDK kako bi ukazali da ta odluka koju je predložila prošla vlada mora biti usvojena.

S ovom odlukom saglasan je dio Sedmorke, političke stranke SDP i DF, dok stavovi drugih stranaka nisu poznati.

Protest uposlenika policije, prosvjete i drugih zbog isplate 1.080 KM

Ranije je u izjavi za Klix.ba Selvedin Šatorović, predsjednik SSSBiH, kazao kako je ovo loš početak nove vlade te da, ukoliko im ovo prođe, svi gore navedeni uposlenici mogu onda biti spremni i na smanjenje plaća, neredovnu isplatu, ali i druge uštede na račun građana kantona. To je i danas potvrdio u obraćanju medijima te dodao da iza protesta ne stoji nijedna politička stranka već politika preživljavanja građana Zeničko-dobojskog kantona.

Đevad Hadžić, predsjednik sindikata srednjeg i visokog obrazovanja BiH i ZDK, je kazao da je ovo spontano okupljanje te da vlast nije od jučer i da mora izvršavati svoje obaveze.

Ipak, kako saznajemo, tijesnom većinom sinoć je radno tijelo Skupštine usvojilo današnji dnevni red s odlukom o rebalansu budžeta kojom je planirana i isplata 1.080 KM jednokratne pomoći.

Važno je pomenuti da je na prijedlog ranije vlade o rebalansu budžeta saglasnost dali i Federalno ministarstvo finansija što u prijevodu znači da novca u budžetu kantona ima te da se s rebalansom ne bi ugrozila stabilnost funkcionisanja kantona.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Ministar Čajić posjetio načelnika Jusića i poljoprivredne proizvođače u općini Breza

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona Jasmin...

Nasilna smrt I.A. u prostorijama Policijske uprave: Sprovedena obdukcija, uhapšena jedna osoba

Dana 17.06.2024. godine u prosekturi Kantonalne bolnice Zenica po...

MUP ZDK: Pretresi automobila i zapljene droga u Visokom, Tešnju, Doboju Jug i Žepču!

MUP ZDK izveo je opsežnu akciju usmjerenu protiv nezakonite...

Osiguran novac za izradu projekta nove zgrade Kantonalne bolnice Zenica

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je prvi rebalans budžeta tog...