Svi budžetski korisnici u ZDK će dobiti po 1.080 KM jednokratne pomoći

/

Skupština Zeničko-dobojskog kantona danas je sa 30 glasova “Za” usvojila rebalans budžeta Zeničko-dobojskog kantona kojim je planirana isplata jednokratne pomoći u iznosu od 1.080 KM zaposlenicima na budžetu kantona.

Na današnjoj sjednici na raspravi o rebalansu budžeta Zeničko-dobojskog kantona ministrica finansija Dženana Čišija je kazala da nema zamjerki na ovu tačku dnevnog reda jer je donesena od prošle vlasti, dok je premijerka Amra Mehmedić kazala da će se kanton zadužiti za isplatu novčanih sredstava, odnosno, rebalans budžeta kantona.

Zastupnica NiP-a Amra Babić je kazala da se rashodi povećavaju za više od 14 miliona KM te da je ovo drugi rebalans budžeta u ovoj godini.

“Vlada FBiH donosi uredbu 13. jula kojom kaže da poslodavci u FBiH mogu, ne kaže moraju, s ciljem ublažavanja posljedica inflacije, isplatiti uposlenicima bez oporezivanja iznos ‘do’ 1.080 KM. Naravno, mogu, ne moraju. Uredu. To je bilo 13. jula. Skupština i bivša Vlada ZDK, 29. jula, 15 dana nakon ove odluke donose rebalans, zašto to tada nisu uključili? Gdje su tada bili predstavnici sindikata?”, izjavila je Babić.

Dodala je da je kao kukavičko jaje 22. decembra novoj skupštinskoj većini dostavljen dokument rebalansa budžeta.

Predsjednik kluba SDA Alija Ogrić, u raspravi oko tačke rebalansa budžeta, je izjavio da se vodilo činjenicom da je budžet bio stabilan te da su institucije dale saglasnost za rebalans budžeta te da će dati podršku isplate 1.080 KM.

Ivo Tadić (HDZ) je u obraćanju prisutnima je kazao da je ova tačka previše ispolitizirana.

“Mislim da se ta sredstva, većina njih u FBiH, pa i ZDK isplaćena. Postavljam pitanje, zašto uopće raspravljamo o ovome? Rebalans radimo isključivo zbog ove stavke, sigurno ga ne bi radili da nisu u pitanju ova sredstva. Vlada je donijela odluku na kraju mandata, spominje se juli, ali sa 1. septembrom smo povećali plaće u obrazovanju. Trenutno mislim da u obrazovanju imamo najveće plaće u BiH i mnogo se uradilo kada je u pitanju bivša vlast”, kazao je Tadić.

Dodao je prvi put čuje da je budžet u minusu te da sada na budžetu ima 85 miliona KM. Istakao je da se puno uradilo te da se po prvi put ima vlada sa novim ministrima koja budžet ima u suficitu te da se budžet puni bolje od očekivanja.

“Ne vidim razlog za strah. Moramo prihvatiti odgovornost kada su u pitanju plaće i sredstva. Svi imamo niske plaće, a ovo bi bio stimulans za budžetske korisnike. Mislim da možemo ovo isplatiti i ne vidim nijedan razlog da ne možemo to uraditi. Nije ovo nikakvo kukavičko jaje. Klub HDZ će podržati ovu odluku”, kazao je Tadić.

Zastupnik Mirnes Bašić (SDA) je izjavio da prema izvještaju Ministarstva finansija ZDK ovu godinu budžet ZDK završava u suficitu.

“Sufcit je pokazatelj da se štedilo i radilo i da se došlo do rebalansa da se može isplatiti i ova jednokratna naknada”, izjavio je Bašić te odgovorio zastupnici Babić da je ispoštovana sva procedura te da politiku ostavi sa strane.

Babić je ipak na kraju popustila i kazala da nema ništa sporno u isplati sredstava te da joj nije jasno ko je doveo ljude bez razloga pred zgradu kantona. Nedugo zatim je okrivila SDA te pitala što oni to nisu usvojili i zašto su čekali?

Odgovor na to dao je zastupnik Isak Ramo (NES) koji je kazao da aktuelna vlada još nije trebala biti formirana s obzirom na stav Kluba Bošnjaka, da su aktuelnu vladu mogli osnovati poslije te da bi s tim prošli saziv vlade sve završio i isplatio novčana sredstva.

Damir Memić (SDP) je kazao da su stavovi SDP-a jasni od ranije te da će podržati rebalans budžeta, što nikada nije dovedeno u pitanje s njihove strane jer im je, kako je kazao, stalo do građana, piše Klix. 

Goran Bulajić (DF) je u obraćanju prisutnima kazao da će sredstva biti isplaćena te da će biti teško sve vratiti.

Nakon rasprave sa 30 glasa “za” usvojen je prijedlog rebalansa budžeta čime su se stvorile sve okolnosti za isplatu novčane pomoći u iznosu od 1.080 KM korisnicima budžeta nakon čega je Skupština ZDK nastavila s daljim aktivnostima i tačkama dnevnog reda koje se tiču finanijskih planova za 2023. godinu.

Povezani postovi

Ministarstvo za privredu i kompanije iz ZDK na zajedničkom štandu na 17. međunarodnom sajmu privrede Tešanj-BiH 2023

Na lokalitetu Kamelia d.o.o. Matuzići svečano je otvoren 17....

Zenički rudari još jednom prevareni, ponovo nisu dobili plaću

Rudari jedinog preostalog aktivnog jamskog pogona, jame “Raspotočje”, jučer...

HDZ napustilo 14 članova iz ZDK: Brane nam političko djelovanje jer ne pratimo slijepo politiku podjele

U Zeničko-dobojskom kantonu je 14 istaknutih članova HDZ-a BiH...