Salate koje će dodatno obogatiti vašu prazničnu trpezu ove godine

/

Pored tradicionalih jela koja krase praznične trpeze uvijek se može dodati i neki novi specijalitet. Prazničnu trpezu uglavnom krase visokokalorična hrana, pa nije loše ubaciti i neku salatu kao izvor vitamina i vlakana.

Osim francuske i ruske salate, koje su apsolutni favoriti novogodišnjih praznika, donosimo pet jednostavnih recepata za salate koje možete poslužiti.

Prvi prijedlog za prazničnu salatu je perzijska shirazi salata. Iako zvuči egzotično, ova osvježavajuća salata sadrži sastojke koje svakodnevno koristimo. Ova salata se razlikuje od drugih uglavnom zbog dodatnog usitnjavanja sastojaka.

Za ovu salatu je potrebno nekoliko svježih krastavaca, dva paradajza, jedan ljubičasti luk i nekoliko listića svježe mente. Sastojke je potrebno znatno usitniti, a potom preliti s nekoliko kašika soka od limuna, malo maslinovog ulja te posoliti.

Drugi prijedlog je salata sa svježim sirom i slanutkom. Odlična je, jer sadrži proteine pa ponekad može poslužiti kao niskokalorični međuobrok za ljude koji nastoje izgubiti višak kilograma.

Za ovu salatu potrebni su svježi sir, slanutak, paradajz, krastavci, zelena salata i masline. Ukoliko želite dodatno obogatiti kalorijsku vrijednost ove salate, možete ubaciti i avokado kao izvor zdravih masti.

Ukoliko ste ljubitelji kinoe, onda će vam se svidjeti treći prijedlog. Ova salata bogata je antioksidansima i vlaknima, a bogata je i bitnim nutrijentima kao što su magnezij i željezom.
Za osnovu ove salate potrebno je 200 grama kinoe, 200 grama kukuruza, jedna crvena paprika, dva mlada luka i 100 grama krastavica. Za preliv je potrebna jedna kašika maslinovog ulja, sok jednog limuna ili limete, pola kašičice soli i bibera po želji.

Grčka salata također je popularna u svijetu i postoji više verzija. Ona također može biti samostalni obrok budući da je glavni sastojak ove salate feta sir.

Za ovu verziju grčke salate potrebno je 400 grama feta sira, jedan veći krastavac, dva veća paradajza, jedna crvena paprika, ljubičasti luk srednje veličine i 150 grama maslina. Sve sastojke spojite u jednu posudu, prelijte maslinovim uljem i posolite.

Peti prijedlog sastoji se od dvije vrste luka, a to su mladi i ljubičasti luk. Pored njih potrebno je ubaciti zelenu salatu te preliti maslinovim uljem i sokom od limuna. Posolite i po želji dodajte kukuruz iz konzerve, piše Klix.

Povezani postovi

Turizam se dogodine vraća na nivo iz 2019.

Svijetom je do kraja septembra ove godine putovalo 975...

Koliko porodica na hranu troši danas, koliko prije 14 godina godina, a koliko u SFRJ

Prosječna bh. porodica poslije svakog odlaska u sedmičnu nabavku...

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

Svake godine, 1 decembar - Svjetski dan protiv HIV-a/AIDS-a...

Nermin Handžić demonstrirao zavidno nogometno umijeće

Mlada muzička zvijezda Nermin Handžić, nakon pobjede u „Zvezdama...