Sakib Pleh i dalje na čelu Biblioteke: Ombudsmeni za ljudska prava uključili se u slučaj direktora bez diplome

/

U slučaj o presuđenom direktoru bez diplome, Sakibu Plehu, uključili su se i Ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Na njihovu adresu, kako su kazali za Faktor, stigla je žalba.

– Povodom upita u vezi problematike koja se tiče Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH, konkretnije direktora ove ustanove, obavještavamo Vas o slijedećem: Ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine dana 08.12.2022. godine zaprimili su žalbu povodom konkretnog slučaja, koja je registrovana pod brojem Ž-SA-04-1277/22.

Razmatrajući dostavljeni podnesak, a imajući u vidu situaciju da u konkretnom slučaju ne postoji osnivač niti je riješen pravni status ove ustanove, odnosno da Institucija ombudsmena nema mogućnost traženja izjašnjenja na okolnosti na koje je ukazano u žalbi, Ombudsmeni Bosne i Hercegovine ukazali su Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo na konkretan predmet, a u cilju poduzimanja radnji iz okvira nadležnosti tužilaštva – naglasili su ombudsmeni.

Podsjetimo, Sakib Pleh, direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH, neće podnijeti ostavku iako je počinio krivično djelo, tačnije Općinski sud u Sarajevu presudio je da je “kriv zbog krivotvorene diplome o završenom Pravnom fakultetu u Titogradu (Crna Gora)”.

Dakle, “krivotvorenu javnu ispravu upotrijebio je kao pravu, čime je počinio Krivično djelo Krivotvorenje isprave iz člana 373. stav 2. u vezi stava 1. KZ FBiH”.

Na adresu Faktora, stiglo je i pismo uposlenika Biblioteke u kojem mole medije da “snagom koju imaju skrenu pažnju javnosti i vlasti na Biblioteku, njene korisnike i radnike, te da se na sve pozive Sakiba Pleha ne odazivaju jer on koristi medije za ličnu promociju, a ne za dobrobit Biblioteke”.

– Obraćamo se medijima sa molbom da informišu javnost o stvarnom stanju u Biblioteci za slijepa i slabovidna lica BiH, koja ove godine obilježava 50 godina postojanja.
Biblioteka je jedna od sedam ustanova kulture koja nema riješen status i čiji Upravni odbor nije se sastao 18 godina. Pored problema sa statusom i finansiranjem, dodatno je naš rad otežala pravosnažna presuda direktoru Biblioteke Sakibu Plehu zbog falsifikovanja diplome Pravnog fakulteta Titograd (Podgorica). Zbog nepostojanja Upravnog odbora bilo je normalno da je Sakib Pleh sam podnio ostavku i učinio sve kako bi Biblioteka nastavila sa svojim radom, ali on to ne želi i svoje postupke pravda činjenicom da ga nema ko smijeniti. Poslove direktora obavlja od 2004. godine, a našim aktima je predviđeno da direktor može biti samo osoba sa VSS-om što je ovom presudom Sakibu Plehu oduzeto. Na Tužilaštvu KS Sakib Pleh ima otvoren predmet zbog zloupotrebe položaja i kriminala. Biblioteka se nalazi u veoma teškom stanju. Prostor gdje smo smješteni nije naš, a uz to je neuslovan. Oprema je zastarjela, a radnici platu svake godine ne primaju po par mjeseci. Uz sve to i problem falsifikovanja diplome odgovorne osobe nanio je veliku štetu ustanovi koja slijepim i slabovidnim osobama svakodnevno pruža usluge, obezbjeđujući knjige u njima prihvatljivim tehnikama – napisali su.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Panonska jezera imaju impresivne rezultate: Od 1. juna više od 200.000 posjeta

Prvi dio, sezone na Panonskim jezerima u Tuzli protekao...

Dok BiH kupuje struju i bilježi gubitke: Milijarde maraka “teku” Drinom

Blaga zima i nedostatak snijega, ali i period dugotrajne...

Nema krize, za šest mjeseci smo registrovali skoro 500 novih automobila više nego prošle godine

U našoj zemlji je registrovano više od 6.300 novih...

U BiH se zbog globalne situacije očekuje poskupljenje automobila

Naelektrizirano je ozračje oko električnih automobila i poreza na...