Djeca koja provode sate pred ekranima imaju veće šanse da razviju ovaj opasan poremećaj

/

Među predtinejdžerima koji provode previše vremena za ekranima pametnih telefona ili računara uočeni su veći izgledi za razvoj opsesivno-kompulzivnog poremećaja (OKP), pokazalo je novo istraživanje, piše Dnevnik.hr.

Šanse da se u ovoj dobnoj skupini razvije OKP u dvogodišnjem razdoblju porasle su za 13 % za svaki sat igranja videoigrica i za 11 % za svaki sat gledanja videa, rezultati su nove studije koju su proveli istraživači sa sveučilišta UC San Francisco (UCSF), a objavljeni su u stručnom časopisu Journal of Adolescent Health.

Glavni autor studije upozorio je roditelje da previše vremena provedenog pred ekranima može vrlo štetno utjecati na mentalni razvoj djece u predtinejdžerskoj dobi. Dr. Jason Nagata, pedijatar i asistent na UCSF-u, je istaknuo: “Djeca koja provode previše vremena igrajući videoigrice kažu da s vremenom osjećaju potrebu da nastave s takvim igrama te kažu da ne uspijevaju prestati unatoč svojim nastojanjima. Intruzivne, neželjene misli o sadržaju videoigara u neke se djece mogu razviti u opsesije ili kompulzije, a neprestano gledanje video sadržaja predtinejdžere potiču na kompulzivno praćenje sličnog sadržaja. Takvo ponašanje obično pogoršavaju algoritmi i reklame.”

Zbog OKP-a mogu patiti svi životni aspekti

Opsesivno-kompulzivni poremećaj spada u skupinu anksioznih poremećaja, a karakterizira ga pojava opsesivnih misli i kompulzivnih radnji. Osobe koje pate od ovog poremećaja shvaćaju iracionalnost svojih postupaka i doživljavaju ih neugodnim, ali ih ne uspijevaju spriječiti. Zbog toga mogu patiti svi životni aspekti (posao, škola, međuljudski odnosi), a mnoge aktivnosti mogu postati limitirane.

Američki su istraživači u sklopu istraživanja pitali 9.204 predtinejdžera u dobi od devet do 10 godina koliko vremena provode na različitim platformama. Prosjek je iznosio 3,9 sati dnevno i pritom je bila isključena upotreba ekrana u obrazovne svrhe. Dvije godine kasnije kod 4,4 % predtinejdžera otkriven je novonastali OKP.

Pokazalo se da su videoigre i streaming videa povezani s većim rizikom od razvoja OKP-a.Slanje poruka, videochat i društveni mediji nisu bili pojedinačno povezani s OKP-om, no to je možda zato što ih predtinejdžeri uključeni u istraživanje nisu često koristili, rekli su istraživači, dodavši da se rezultati mogu razlikovati u slučaju starijih tinejdžera.

Roditelji, osvijestite opasnosti

Dr. Nagata i njegovi kolege su otkrili da se vrijeme koje su adolescenti provodili pred ekranima u vrijeme pandemije udvostručilo. Nagata je iznio i prijedlog: “Premda vrijeme provedeno pred ekranom može imati nekih prednosti, osobito kada su posrijedi obrazovanje i povećana socijalizacija, roditelji bi trebali biti svjesni mogućih rizika, posebno za mentalno zdravlje djeteta. Članovi porodice mogli bi se dogovoriti o korištenju internetskih sadržaja ili medija, tako da se prije spavanja oni izostave.”

Istraživanje je objavljeno u trenutku kada su objavljeni i rezultati odvojene studije kojom se roditelji upozoravaju da sasvim maloj djeci dugoročno mogu nanijeti više štete nego koristi ako im često daju pametne telefone da ih umire. Rezultati su objavljeni u časopisu JAMA Pediatrics, a studijom je obuhvaćeno 422 roditelja i 422 djece u dobi 3 – 5 godina u razdoblju od augusta 2018. do januara 2020, prenosi Bosna Info.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Marija Šerifović progovorila o svojim planovima za udaju

Popularna pjevačica, Marija Šerifović, se družila sa pratiocima na...

Legendarni Bruno Langer o saradnji sa grupom ZAR: Svi živimo rock ‘n’ roll

Grupa ZAR predstavila je spot za pjesmu "Žurim" na...

Nagli pad polena alergenih biljaka u zraku, povoljna situacija zadržat će se i u narednim danima

U zraku se bilježi pad koncentracija polena alergenih biljaka,...