Preminula desetogodišnja štićenica JU “Dom porodice” iz Zenice

/

NAPOMENA: Portal ZOS radija prvobitno je prenio informaciju da je djevojčica (10) iz Zenice preminula u Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu, što nije istina. Djevojčica je preminula u bolnici u Zenici. Kako su prenijeli bh. mediji, prvobitno bezazlena situacija se zakomplikovala, a ljekarskim pretragama utvrđeno je da se radi o meningitisu, koji je zahvatio područje oka i glave zbog čega nesretnoj djevojčici nije bilo spasa.

Naime prvobitno je objavljena vijest da je desetogodišnja štićenica Javne ustanove “Dom porodice” u Zenici preminula na KCUS-u, objavio je portal “Avaza”.

Navodno, djevojčica se žalila najprije na bol zuba i glave, nije imala temperaturu iznad 38 stepeni, a medicinsko osoblje ustanove uključilo joj je neophodnu terapiju i pružili adekvatnu njegu. Rađena joj je analiza krvi, koja je bila uredna, a za to vrijeme djevojčica se igrala. U zvaničnim otpusnom pismu bolnice, saznajemo, upravo se navodi kako je ustanovljeno da je djevojčica liječena od strane nadležnog osoblja ustanove.

Međutim, stanje se iskomplikovalo u noći sa subote na nedjelju, kada se, uz pratnju medicinske sestre i vaspitača, javila u Hitnu službu KB Zenica odakle je upućena za bolnicu. Nakon pregleda u bolnici, hospitalizirana je na odjel Otorinolaringologije.

U prvobitnom tekstu objavljeno je da je djevojčica zbog pogoršanja stanja premještena je u Kliniku za dječije bolesti KCU Sarajevo, što se ispostavilo kao lažna vijest, a Raskrinkavanje.ba obratilo se upitom Centru za socijalni rad Zenica, iz kojeg su im kazali da je djevojčica preminula u bolnici u Zenici.

“JU Centar za socijalni rad Zenica je dana 16.1.2023. godine informisana od strane JU Dom i porodica da je mldb. štićenica Doma preminula u Zenici (u KB Zenica) usljed oboljenja od meningitisa. Dijete je smješteno u Domu već dvije godine i za vrijeme boravka u Domu ovaj centar nije informisan da je ista imala zdravstvenih problema niti su zabilježeni problemi druge vrste za vrijeme boravka u ustanovi. Dijete nije bilo pod starateljstvom. Nadalje, koliko smo dobili informacije, nije riječ o tipu meningitisa koji je prenosiv na drugu djecu. Dana 16. i 17. januara 2023. godine Dom je poduzeo dodatne radnje s ciljem zaštite druge djece. Dom raspolaže medicinskim osobljem, a također ima i doktora koji ordinira tri dana u sedmici u Domu. Kroz svakodnevnu saradnju sa uposlenicima Doma rješavaju se svi problemi koji prevazilaze nadležnosti navedene ustanove tako da imamo uvid u stanje naših štićenika. Sva djeca za vrijeme boravka u Domu imaju zdravstveno osiguranje i sama ustanova se nalazi nekoliko stotina metara od KB Zenica, ali i ambulante porodične medicine. Iz dobivenih informacija evidentno je da su se sedmicu prije tragičnog događaja poduzimale potrebne radnje sa ciljem zaštite zdravlja štićenice Doma i da je ista bila pod određenim ljekarskim nadzorom. Za više informacija koje se tiču organizacije rada same ustanove Dom i porodica molimo vas da se obratite istima kako biste dobili preciznije odgovore na navedena pitanja”, objavilo je Raskrinkavanje.ba.

 

 

Portal ZOS radija izvinjava se čitaocima/čitateljkama što ih je doveo u zabludu. Djevojčica iz Zenice je preminula u zeničkoj bolnici, a ne u KCUS-u.

Povezani postovi

U Kosovi kod Maglaja kamion sletio s puta, jedna osoba mrtva

U naselju Kosova kod Maglaja, na magistralnom putu M17,...

Epilog teške nesreće kod Maglaja: Sedam osoba povrijeđeno, svi prebačeni u bolnicu

U saobraćajnoj nesreći koja se oko 16.25 sati dogodila...

Zatvorenik izvršio samoubustvo vješanjem u toaletu

Jedan od zatvorenika Kazneno-popravnog zavoda Mostar je izvršio smoubistvo...

Tinejdžerka izbola mlađeg brata na spavanju

Tinejdžerka (17) iz Francuske uhapšena je zbog sumnje da...