Zbog Rame se raspao NES, a zbog Škalje se raspada koalicija u ZDK?

/

Ramo Isak i Omer Škaljo, u proteklih 4 godine najkontroveznija imena političke scene u Ze-do kantonu. Prvi, Isak je bio (ne zna se da li je još?!) predsjednik NES-a Ze-do kantona.

Drugi, Škaljo je 2018. godine ušao u Skupštinu Ze-do kantona sa liste NB (Nezavisnog bloka) stranke kojoj je tada pripadao i Fuad Kasumović, da bi ubrzo potom prešao u nezavisne stao je na stranu SDA (koja ga je samo nekoliko mjeseci ranije isključila iz svog članstva) i sa Isakom koji je tada bio na čelu A-SDA dao presudne glasove za formiranje Vlade Ze-do kantona.

Ramo Isak je to „naplatio“ tako što je ušao u Dom naroda FBiH i tako što je dobio tri ministarstva u Vladi ZDK. Na jedno od njih je postavio sina za ministra, na drugo prijatelja, treće je ministarstvo (ministarstvo zdravstva) dobila druga zastupnica A-SDA da postavi svoga muža.

Djelovalo je da je Škaljo malo skromniji, on je samo tražio da se izmjeni zakon i da ga imenuju za direktora Zavoda za zdravstveno osiguranje ZDK, čiji je godišnji budžet cca 240-280 miliona KM. Skromno, zar ne?

Omer Škaljo je u međuvremenu od tzv. samostalnog-nezavisnog zastupnika ušao  u A-SDA ZDK, ali se pred istek mandata, našao u dresu stranke Fahrudina Radončića – SBB i ponovo osvojio skupštinski mandat.

Ramo Isak je također osvojio mandat sa liste NES-a (bivša A-SDA), ali kako je on ponovo želio koaliciju sa SDA u ZDK, što je bilo suprotno od stava Centrale NES-a u Cazinu, ova stranka se raspala na dvoje. Dva zastupnika NES-a, jedan na strani opozicije, drugi odnosno druga na strani pozicije, tj. nove većine koju je okupio Fuad Kasumović.

I u tim previranjima Ramo je bio dosljedan u glasanju i ovo što je bilo glasanja i biranja do sada u Skupštini ZDK bio je uz SDA i tako postao opozicija. Njegov kolega Omer Škaljo je pametnije igrao, on je taktizirao, tako npr. njegov glas je bio ključni za većinu u klubu Bošnjaka prilikom glasanja za Dopredsjedavajućeg u Skupštini ZDK.

Omer je u međuvremnu zaigrao sa SDP-om, što nimalo ne čudi jer on ima džokere u rukavu što se pokazalo se za sve stranke i traži da ostane direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje.

SDP-u i tj. aktuelnom rukovodstvu ove stranke navodno nije nimalo mrsko da Škaljo ostane na ovom mjestu, što li pitate se ? Naravno nije teško dokučiti  razloge „nove ljubavi“ na političkoj sceni.

Zna SDP dobro šta znači ovo mjesto, upravo je SDP imenovao svog kadra kada je bio u prilici tj. u vlasti u ZDK u mandatnom periodu 2011-2015.

Da ne bude samo da je Škaljo mjenjao stranke isto je to radio i Isak, ranije je bio zastupnik BPS-a, a poslije toga je osnovao i svoju stranku „Za narod Bosne i Herceogovine“ koju je 2016. godine „utopio“ u tadašnju A-SDA koju je u ZDK vodio Refik Kurgaš.

 

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

SIPA vrši pretrese u Kantonalnoj bolnici Zenica i teretani u Crkvicama

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i Državne agencije za istrage...

Postignut dogovor o značajnom poboljšanju u organizaciji odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama na području ZDK-a

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona...

ZDK preuzeo isplatu dječijeg doplatka nakon izmjena federalnog zakona

Nakon što je prošle godine donesen federalni zakon kojim...

Zenička policija uhapsila muškarca s potjernice, prijetio hladnim oružjem

Zenička policija u večernjim satima u zeničkoj ulici Bistua...