U 2023. očekuje se znatno smanjen broj zaposlenosti u svijetu

/

Međunarodna organizacija rada (ILO) objavila je svoj zvanični izvještaj o situaciji na tržištu rada. Naime, zapošljavanje širom svijeta znatno će se usporiti u 2023. godini zbog ekonomskih posljedica rata u Ukrajini, visoke inflacije i strože monetarne politike.

Izvještaj pokriva obim i posljedice poremećaja na tržištu rada uzrokovanih preklapanjem ekonomskih i geopolitičkih kriza i analizira globalne obrasce, regionalne razlike i ishode među grupama radnika.

Izvještaj posvećuje posebnu pažnju uticaju različitih kriza na produktivnost, kvalitet posla i mogućnosti zapošljavanja i kako ovi trendovi rizikuju da potkopaju socijalnu pravdu širom svijeta.

U 2023. ILO očekuje rast zaposlenosti od jedan posto, snizivši dosadašnju procjenu za pola postotnog boda. Broj nezaposlenih trebao bi u novoj godini porasti za tri miliona, na 208 miliona, a inflacija će nagristi realne plaće, navodi se u izvješću ILO-a o globalnim trendovima.

“Zbog sporijeg rasta broja zaposlenih u svijetu ne očekujemo nadoknadu gubitaka iz covid krize prije 2025. godine”, rekao je Richard Samans, direktor istraživačkog odjela pri ILO-u i koordinator novoobjavljenog izvještaja.

Situacija bi se mogla još više pogoršati ako globalna ekonomija uspori, napominju iz ILO-a.

Izvor: Klix

Povezani postovi

Turska upozorila građane na rizik od napada u SAD i u Evropi

Turska je u subotu upozorila svoje građane na "moguće...

Traje rasprava: Hoće li WHO proglasiti kraj pandemije

Međunarodni odbor stručnjaka jučer je počeo raspravu o ukidanju...

Stiže pakleni fenomen: Poznato i kakvo nas ljeto čeka ove godine

Povratak klimatskog fenomena El Ninjo ove godine uzrokovat će...

Najnovije o Mirnesi iz Njemačke: Šta je čeka i kakve su joj mogućnosti?

Mirnesa S. u rukama je njemačkih pravosudnih organa. Trenutno...