Zašto jabuke ne treba guliti

/

Još od ranog djetinjstva roditelji su nas upozoravali kako bismo trebali guliti koru s jabuke. Oni su nam, znajući za prisutnost pesticida, željeli najbolje, ali postoje i razlozi zbog kojih ih ne bismo trebali guliti.

  1. VLAKNA

Jedna jabuka prosječne veličine sadrži čak 4,4 grama vlakana koji imaju važnu ulogu u probavnim funkcijama i izbacivanju štetnih supstanci iz tijela. Ako toj istoj jabuci ogulimo koru, u njoj ostaje svega 2,1 grama vlakana.

  1. VITAMIN C

U neoguljenim jabukama ima čak 8,4 miligrama vitamina C, a u guljenjem jabuka njegov udio pada na 6,4 miligrama. Gubitak je, dakle, popriličan.

  1. URSOLNA KISELINA

Jabuka u svojoj kori sadrži ursolnu kiselinu koja pomaže izgradnju mišića i pospješuje brže sagorijevanje kalorija. Dakle, to je ujedno i dokaz da jabuka pomaže pri mršavljenju, navodi 24.sata.hr.

spot_img

Povezani postovi

Pogodila vas je sandžija? Evo šta ovaj narodni izraz stvarno znači

Izraz sandžija jedan je od mnogih narodnih izraza koji...

Uzimate antibiotik bez recepta? – Evo zašto je to jako opasno

Svjetska sedmica svjesnosti o antibioticima se već niz godina obilježava...

Ova biljka odlično pročišćava zrak u prostoriji: Ako odjeću sušite u kući, nabavite je

Naučnici iz NASA-e tvrde da sobne biljke mogu značajno...

Facebook Messenger uvodi HD videopozive i AI pozadine

Meta je najavila niz poboljšanja za svoju aplikaciju Facebook...